Реклама / Ads
11| 3329 |22.11.2021 НОВИНИ

Румен Радев спечели втори мандат. Какво следва?

.
Настоящият президент Румен Радев спечели втори мандат с двойна преднина пред подкрепения от ГЕРБ ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Какво следва от тук нататък?
 

Централната избирателна комисия има три дни, за да обяви окончателните резултати. Това може да се случи най-късно в сряда. Следва незабавно обнародване в “Държавен вестник”. След встъпването в длъжност държавният глава има право не по-късно от месец след избирането на парламент. Радев обаче посочи, че ще го направи във възможно най-кратък срок. 

 

След това се свикват консултации с парламентарно представените според изборните резултати партии. Следва връчване на първи мандат за съставяне на правителство на най-голямата по численост парламент. В момента това е политическата партия на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев - “Продължаваме промяната”. Формацията вече води преговори с “Демократична България”, “Има такъв народ” и БСП. 

ПП ще има 7-дневен срок за да реши дали ще предложи състав на Министерския съвет, който да бъде гласуван в пленарна зала, или да върне мандата неизпълнен. 

 

Ако втората хипотеза се случи, проучвателният мандат ще бъде връчен на втората по численост парламентарно представена партия в лицето на партия ГЕРБ. Формацията на Борисов обаче е в политическа изолация заради заявките на всички останали партии да не работят с нея. Възможна е хипотеза са съставяне на “тройна коалиция” между “опитните партии” като ГЕРБ, ДПС и БСП. За левицата обаче това би означавало още по-голям крах, тъй като формацията претърпя огромен трус и се срина до четвърта политическа сила. Предвид заявката за борба с “модела Борисов” подобен развой би се сметнал за безпринципен от избирателите. 

 

Така че по всяка вероятност мандатът ще бъде върнат обратно. Дали това ще стане след представен проектосъстав на кабинет на ГЕРБ, какъвто вече сме виждали, или той ще бъде върнат неизпълнен, не може да кажем. 

 

При третия опит държавният глава по закон има право да връчи мандата на която и да е парламентарно представена партия. Не е ясно дали до такава хипотеза ще се стигне и в чии ръце ще попадне.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4003 |22.11.2021 Анализатор: Успехът на Радев - заставането на гребена на анти-ГЕРБ вълната . 50| 12496 |22.11.2021 Елена Поптодорова пред Фрог: Радев трябва да започне разговора за отношенията ни с Русия . 5| 2848 |22.11.2021 Der Standard: Радев позиционира себе си като смел борец срещу корупцията . 4| 2992 |22.11.2021 Очаквано: Вотът за Радев идва основно от ПП, БСП и ИТН, за Герджиков - от ГЕРБ и ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads