Реклама / Ads
0| 5621 |09.08.2022 НОВИНИ

Русия излъга нагло за спрения нефт към Унгария, Чехия и Словакия

.
То се вижда...
Руската държавна компания ”Транснефт” обяви, че Украйна е спряла от 4 август преноса на руски нефт по петролопровода ”Дружба” към Унгария, Чехия и Словакия. Според прессекретаря на компанията причината е, че руската страна иска, но не може да плати за транзита в условията на наложени от Европа санкции.
 

Игор Демин уточни, че при извършване на плащане на 22 юли 2022 г. за транзита на руски петрол през територията на Украйна през август тази година средствата били върнати по сметката на "Транснефт" на 28 юли 2022 г.

"Газпромбанк", която обслужва плащанията, ни уведоми, че плащането е върнато поради въвеждането на регулациите на ЕС, тоест седмия пакет от санкции. Ситуацията се усложнява от факта, че европейските регулатори все още не са формирали единна позиция относно алгоритъма за действия на банките в различни юрисдикции и не са разработили процедура за издаване на тези разрешения", твърди Демин. Той прехвърли цялата отговорност за ситуацията на Украйна и на Европейския съюз.

Такава е картината през погледа на Кремъл и „Транснефт“. Колко аргуметирано звучи, нали?

 

Украйна сигурно твърди точно обратното, но няма да се спираме на позицията на Киев.

 

Прелюбопитни са обаче уточненията по темата на една от водещите световни агенции - Reuters. Ето какво съобщава тя:

Седмият пакет от санкции не важи за петрола, доставян по тръбопровода от Русия. Той съдържа забрана за внос на руско злато, както и някои други промени, като разширяване на забраната за приемане на депозити от Русия. Санкциите срещу руския петрол са предвидени от шестия пакет. Но ембаргото все още не е влязло в сила и не се прилага за страните без излаз на море, които внасят руски петрол през южния клон на тръбопровода „Дружба“ (Унгария, Словакия, Чехия). Укртранснефт и Транснефт имат десетгодишен договор за транспортиране на нефт, валиден до 1 януари 2030 г.“

 

Фактите се потвърждават от още над десет престижни информационни агенции от Франция, Германия, САЩ, Япония и др.

 

Та кое не е ясно?

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2856 |09.08.2022 Радан Кънев предлага в ЕП забрана на екстрадициите в Русия . 0| 2689 |09.08.2022 Великобритания: Русия е напреднала в Донбас с едва 10 км за месец . 0| 5196 |09.08.2022 Защо Русия не бомбардира центъра на Киев? . 0| 22280 |09.08.2022 Енергийният експерт Хиновски: С Русия е лесна договорката за комисионна, а американците може да те арестуват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads