Реклама / Ads
8| 3090 |22.05.2023 НОВИНИ

Русия копае окопи в страх от украинската контраофанзива

.
Поредица от сателитни изображения показаха как точно руските войски се подготвят за дълогоочакваната пролетна контраофанзива на Украйна. Снимки от четири локации дават представа за това какво точно очаква Кремъл от настъплението на Киев и с какви предизвикателства могат да се сблъскат украинските войски.
 

Месеци на безизходица блокираха руските и украинските бойни сили в Бахмут. Градът се превърна в арена на най-тежките и продължителни сражения от началото на войната. Контраофанзивата на Украйна ще бъде решаващ тест за Киев, който се опитва да докаже, че изпратените от Запада оръжия са от решаващо значение на постигането на съществени резултати на бойното поле. 


Западното крайбрежие на Крим


Анексиран през 2014 г. Крим бе известен като гореща дестинация заради своите морски курорти. Сега, вместо шезлонги и чадъри, бреговата ивица, простираща се на 25 километра, е осеяна със защитни конструкции, инсталирани от руските войски. 


Сателитни снимки показват единствения открит пясъчен плаж на западния бряг без естествени защити като скали или хълмове. Виждат се драконови зъби - бетонни блокове с форма на пирамида, предназначени да блокират пътя на танкове и други военни превозни средства. Зад тях има линия от окопи, осигуряващи прикритие. Няколко бункера също могат да бъдат забелязани.


Купища дърва, машини за копаене и складове от драконови зъби по крайбрежието предполагат, че строителните работи все още са били в ход, когато изображението е направено през март.


Някои военни експерти предполагат, че отбраната вероятно е предпазна мярка, а не знак, че Русия очаква да защити нападение от морето, тъй като Украйна има малък военноморски капацитет.


Токмак - военна крепост


Малкият град Токмак се намира на ключов път в югоизточната част на страната, който украинските сили може да искат да използват, за да отрежат Крим от други контролирани от Русия територии.


Има съобщения, че украинските цивилни са били изселени, за да се превърне градът във военна крепост. Това би осигурило на войниците достъп до доставки и база, към която да се оттеглят. Направените сателитни снимки показват мрежа от окопи в две линии, изкопани северно от Токмак - посоката, от която Украйна би трябвало да атакува.


Зад тези ровове има допълнителен пръстен от укрепления около града, с три слоя отбрана, които могат да се видят ясно.


Но украинските сили вероятно ще се сблъскат с още капани. Много е вероятно мини да са били скрити и между трите отбранителни линии на Токмак, казва Марк Канциан от Центъра за стратегически и международни изследвания, цитиран от BBC. 


Магистрала E105


Линия от противотанкови ровове и окопи сега минава покрай участък от 35 км от главната магистрала E105, западно от Токмак. E105 е стратегически важен път, който свързва контролирания от Русия Мелитопол на юг със северния град Харков, контролиран от Украйна. Страната, която поеме контрола, може лесно да придвижва войски в региона. Ако украинските сили се опитат да използват този път, Русия вероятно ще го нацели с тежка артилерия зад тяхната отбрана.


Мариупол


Пристанището на Мариупол има стратегическа позиция между окупираните от Русия територии на изток и Крим на юг. Той също така се превърна в символ на съпротивата срещу инвазията, когато твърдо ядро от украински бойци устоя в продължение на месеци по време на обсадата на града. 


Русия очаква, че Украйна ще направи опит да си върне контрола над Мариупол. Затова и сателитни изображения от територията около града показват множество кръгли окопи. Всеки кръгъл изкоп има могила от пръст в средата, вероятно или за защита на артилерията, или за поддържане на стабилни оръдия.


Това показва, че Русия се готви да защитава открити площи. Възможно е обаче и това да е планът на Кремъл, който да служи за заблуда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2640 |22.05.2023 Външните министри на ЕС ще дебатират 11-ия санкционен пакет срещу Русия . 28| 7496 |22.05.2023 Руската победа в Бахмут се оказа фалшива. Русия загуби близо 130 000 убити и ранени в месомелачката . 9| 27854 |20.05.2023 Изгонените от Русия звезди от „Кухня“ пристигнаха в България . 29| 2776 |20.05.2023 Лидерите на страните от Г-7 призоваха Китай да окаже натиск върху Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads