Реклама / Ads
12| 7741 |06.08.2023 НОВИНИ

За Деня на авиацията: Русия атакува украинска въздушна база, в която се намират ракети Storm Shadow

.
Русия се цели в украинска въздушна база, в която се намират ракети Storm Shadow Източник: Insider
Русия организира три вълни от атаки тази сутрин срещу украинска военновъздушна база, за която се смята, че разполага с доставени от Великобритания и Франция ракети с голям обсег Storm Shadow.
 

Видени са експлозии в близост до военновъздушната база Староконстантинов в украинската област Хмелницки, според доклади, цитирани от "Дейли мейл".

 

Мащабът на щетите не е ясен, но Сергей Гамали, ръководител на регионалната военна администрация на Украйна, каза, че "серия от експлозии" е ударила района.

 

Имаше съобщения, че Русия е изпратила седем стратегически бомбардировача Ту-95, способни да носят ядрени бомби, за да нанесат удари с конвенционални ракети Х-101.

 

Руски източници казаха, че базата Староконстантинов е била използвана от украински бойни самолети Су-24 за изстрелване на Storm Shadows и френски версии SCALP-EG по окупирани земи.

 

Съобщава се, че вълните от атаки включват усъвършенствани руски ракети "Кинжал" или "Кинжал", последвани от нападение от ирански дронове "Шахед" и ракети "Калибър".

 

Стратегическите бомбардировачи Ту-95 са изстреляли крилати ракети Х-101 по базата, се казва в докладите.

 

"Российская газета" съобщи, че насочването е към украинските запаси от ракети Storm Shadow, както и към базата.

 

Атаката съвпадна с Деня на военновъздушните сили в Украйна, а руски доклади казват, че са атакувани и други военновъздушни бази.

 

„Особено внимание беше обърнато на украинските летища. Jолкова много, че остатъците от тяхната авиация трябваше бързо да се втурнат на запад през нощта“, съобщи руският телеграм канал Flightbomber.

 

Руските военновъздушни сили поздравиха украинските военновъздушни сили с Деня на авиацията, така да се каже“, каза каналът.

 

Украинските въоръжени сили благодариха на Великобритания и Франция, изпратили ракети Storm Shadow с голям обсег, способни да поразяват цели на 350 мили.

 

Анализаторът по отбраната д-р Джеймс Босботинис каза, че обсегът на Storm Shadow му позволява да удря „висококачествени закалени цели“, като например бункери, както съобщава Forces.net.

 

Украйна също има своите ракетни системи HIMARS за отбрана, но те имат обсег от само 50 мили.

 

Доставката на ракети Storm Stream за Украйна беше потвърдена от правителството на Обединеното кралство - което притежава приблизително 700 до 1000 единици - през май 2023 г.

 

Министърът на отбраната Бен Уолъс потвърди, че ракетите вече са били използвани от Украйна на 18 май, но отказа да даде повече подробности.

 

Ракетите, които струват £2,2 милиона на единица, ще позволят на украинските сили да нанесат по-дълбок удар в контролираната от Русия територия на фона на предизвикателна контраофанзива.

 

Превод: ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 2983 |06.08.2023 Зеленски: Русия хвърли бомба върху център за кръвопреливане в Харковска област . 11| 2749 |05.08.2023 Без Москва: В Саудитска Арабия се опитват да договорят мир между Украйна и Русия . 2| 2618 |04.08.2023 В Полша закопчаха заподозрян в шпионаж в полза на Русия беларуски гражданин . 3| 2876 |04.08.2023 Фотограф в Украйна бе осъден на 9 години затвор за предоставяне на данни на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads