Реклама / Ads
0| 19841 |11.03.2022 НОВИНИ

Руски експерт: Русия е кораб, ударен от торпедo, който потъва

.
Владислав Иноземцев
Русия е като кораб, който е ударен от торпедата на подводница и потъва. Пълни се с вода, екипажа се лута и опитва да запуши пробойните, но нищо не се получава. Корабът може да потъне утре, или след няколко дни, но ще потъне. Към края на годината в Русия катастрофата ще е пълна. По този начин описва въздействието на санкциите на западния свят спрямо Русия известният руски икономист Владислав Иноземцев.
 

Първият удар руската държава е получила с ограниченията за износ на нефт и петрол. Казват, че ще се ориентираме към други пазари – Китай, Индия и Турция. Но ще бъдем принудени да продаваме евтино, за да конкурираме Саудитска Арабия, ОАЕ, Нигерия и Ангола, но това не е толкова лесно. Освен това вече имаме тежък проблем с логистиката, защото руските танкери нямат свободен достъп до много пристанища, - казва Иноземцев в интервю за „Новая газета“.

 

Какво ни причиняват санкциите? Ами блокираха руските валуни резерви, също и банковите сметки и авоари, затвориха въздушното пространство за руски самолети, което означава край на авиацията ни. Всичко друго са подробности. Санкциите срещу някакъв вагоностроителен завод е смешка. Санкции срещу Путин са просто да го издразнят и унизят. Срещу 350 депутата – какви са въобще тези хора… Основният удар е нанесен точно където трябва. За първи път в историята виждаме как санкциите са по-слаби от рязката реакция на пазарите.

 

Вижте какво става. За броени дни бяха закрити огромен брой бизнеси – от Ikea до McDonalds, от Coca-Cola до автозаводи. Русия вече не получава компютри и IT-техника, мобилни телефони. Казват, че всичко това се произвежда в Китай и Москва ще се разбере с Пекин. Няма да стане. Произвеждат се в Китай, но са на HP, Canon, IBM и прочие компании. Няма как от Китай да дойдат в Русия. Ще ги прекараме през Мексико? Тогава китайците защо да го правят?

 

Още по-просто нещо. Да вземем типографията в Ярославск. Ами тя работи със сто процента финландска хартия. Сега ще затвори. 

 

Нашите управляващи смятат, че Западът ще изпадне в затруднение и дори в криза, заради спирането на руските доставки. Това не е вярно. САЩ и Европа вече преговарят с други страни, включително с Иран и ще решат проблема съвсем скоро. Нещо повече – Венецуела вече е заявила готовност да предоставя нефт в огромни количества, а тя е първа по залежи в света. Русия е наляла там 17 млрд долара, но президенът Мадуро вече вижда нови милиарди от ситуацията и е готов да ги вземе, без да го смущава съвестта.

 

В крайна сметка ни очаква рязко покачване на цените, рязко намаляване на потреблението, спиране на много бизнеси, съкращаване на работни места, рязко падане на цените на основните активи. Първо ще се вдигнат, а веднага след това ще почнат да пропадат, след което ще паднат и цените на недвижимите имоти. Особено на скъпите. Инфлацията ще мине 30%, доларът ще задмине 200 рубли. Безработицата ще скочи, а бедните ще се увеличат поне със сто и петдесет на сто… В същото време репресиите ще се увеличават. Колкото до нацонализацията и използването на обектите, изоставени от чуждите компании на руска територия, това е много сложен процес. Няма да е никак лесно в тях да се разположат други производства или дейности. А и самото национализиране най-вероятно ще стане на принципа „цап царап“, както се изрази самият Путин. Представяте ли си завод, в който е сглобяван Volkswagen, да се настанят китайци или индийци. И какво, ще произведат някакви коли, но кой ще ги поиска? Кой ще ги купува? Никой. Крахът е неизбежен.

 

Същото е положението и с военната индустрия, въпреки постоянните хвалби колко сме напреднали през последните години. Дори нямаме самолетоносач. Имаше един – потъна. Военният бюджет на Русия е 70 млрд долара годишно. Един нов самолетоносач струва 10 милиарда! Как ще стане тази работа? И да намерим пари, пак не можем да го построим. Хвалим се с изтребител пето поколение, СУ-57. Той дори не е съвсем пето поколение, но да речем, че е модерен. Хубаво, но имаме от него два или три екземпляра! Ефектът е нулев.

 

Положението ни е следното: ръката ни гние, имаме гангрена, а не пигментно петно. Пръстът трябва да се отреже, за да се спаси ръката и цялото тяло дори. Другото е измама. Такава е прогнозата на Владислав Иноземцев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3141 |11.03.2022 Урсула фон дер Лайен представи план за спиране на газовите доствки от Русия до 2027 г. . 0| 3078 |11.03.2022 Орбан: ЕС няма да налага санкции на руския газ или петрол . 0| 10483 |11.03.2022 Българин от Москва: Мнозина смятат, че някой е излъгал руския президент . 0| 2904 |11.03.2022 Украйна вече няма да купува ядрено гориво от Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads