Реклама / Ads
0| 2722 |27.02.2024 НОВИНИ

Руският Червен кръст се подиграва и малтретира украински пленници

.
Руският червен кръст
Служители на руския Червен кръст пътуват до окупираните територии, въпреки че нямат право на това, и подкрепят агресията срещу Украйна. Има доказателства, че те са малтретирали украински затворници и са отказвали реална помощ на бежанците.
 

Руският Червен кръст (РЧК), който е част от Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, получава пари както от МКЧК, така и от руския бюджет. В същото време той почти открито подкрепя агресията срещу Украйна.


Според Vestk и украинската страна представители на РКК пътуват до окупираните територии и събират пари за руските военни и техните семейства - а украинските бежанци могат да бъдат приемани в една стая с „участниците в SVO“ или да им дават чаши с буквата Z.


През 2023 г. РЧК получи 5 милиона швейцарски франка (повече от половин милиард рубли) от Международния комитет на червения председател. През следващите три години той ще получи около 2 милиарда рубли от руския бюджет. Парите, които Русия отпусна на РЧК, са предназначени, наред с другото, за работа в окупираните територии на Украйна, както следва от изтичането на вътрешни документи на администрацията на президента Владимир Путин.

 

За разлика от Международния комитет на Червения кръст, националните дружества на Червения кръст не могат да работят в зони на въоръжени конфликти - те нямат мандат за това. Събеседник, близък до МКЧК, каза, че през първите два месеца от пълномащабното нахлуване ЧКК е спазвала принципите на движението, но още през 2023 г. служители на организацията са започнали да се появяват в окупираните територии.


Украинският боец ​​Орест Грицюк, след завръщането си от плен, говори в интервю за тормоз от страна на „руските представители на МКЧК“, когато са били в колонията в Горловка през пролетта на 2023 г.


Той разказва за епизод в кафенето, където освен охраната дошли и двама непознати - началникът на смяната ги нарекъл „представители на Червения кръст“.


Трябваше да се яде бързо и много гореща храна, а тези двамата вървяха между масите и казаха: "О, колко добре ядат, като прасета, украински прасета. Е, яжте, яжте, Русия ви обича и се грижи за вас. Когато вие елате си у дома, тогава не се тормозете." След като се нахраниха, затворниците бяха отведени на парадния плац и, както обикновено, бяха принудени да пеят съветски военни песни в хор. „Правозащитникът“ поръчва песни и заснема с телефона си маршируващите военнопленници, приближава се към тях, крещи им нещо в ухото и размахва юмрук над главата си, удряйки пленниците по гърба и раменете, така че те да се олюляват.


„Той насочи камерата към себе си и показа жест на победа, наистина му хареса, за него това беше представление“, спомня си Грицюк.


РЧК предпочита да мълчи за работата в окупираните територии. Понякога се крият зад други организации, като Червения кръст в Донецк или Дружеството на Червения кръст в Луганската народна република.


Руският червен кръст открито заема проруска позиция. На своя уебсайт той събира пари за „подпомагане на семействата на мобилизираните и семействата на военните“. Савчук призовава и за дарения. Някои от служителите на РЧК също събират пари за руската армия или дори са членове на организации, които вербуват руснаци на фронта.

От година насам са в сила санкции срещу руския Червен кръст в Украйна, на организацията е забранено да работи в страната поне до 2033 г. Санкции бяха наложени и на Савчук за „разпространение на пропагандните наративи на Кремъл, за да оправдае действията на Русия за подкопаване на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна“.

 

Превод от украински медии ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2429 |27.02.2024 Московски съд наложи присъда от 2,5 години затвор на руския дисидент Олег Орлов . 2| 2498 |27.02.2024 Ал. Йоловски: Електронната идентификация е препъникамъкът на българското електронно управление . 1| 2550 |27.02.2024 Столтенберг: Няма планове за разполагане на бойни подразделения на НАТО на място в Украйна . 16| 2648 |27.02.2024 Президентът Радев коментира позицията на Макрон за натовски войски в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads