Реклама / Ads
7| 3380 |11.03.2023 НОВИНИ

Руснаците искат да повторят битката за “Азовстал”, но в Бахмут

.
Руските войски вероятно се готвят за фронтална атака срещу индустриалната зона АЗОМ в Бахмут. Това ще е повторение на сценария със металургичния комбинат “Азовстал” в Мариупол, който се превърна в арена на ожесточени битки в разгара на войната в Украйна.
 

За подобни планове съобщават в ежедневния си бюлетин от Института за изследване на войната (ISW).

 

Според него, ако се стигне до подобен развой, цената, която руските сили ще платат, ще е изключително висока. 

 

Геолокирани кадри, публикувани на 10 март, показват, че руските сили са напреднали до нови позиции в северозападен Бахмут в рамките на 800 метра от завода за обработка на метали АЗОМ. Военните блогъри твърдят също, че силите на ЧВК "Вагнер" са навлезли в комплекса и се придвижват навътре в завода. 


"Очевидното съсредоточаване върху руско нападение върху индустриалната зона AZOM (силно застроен комплекс от множество сгради) показва, че руските сили дават приоритет на фронтална атака срещу укрепени позиции в тактически предизвикателна индустриална зона, вместо да изберат по-широко обкръжение на западните Бахмут", посочват в анализа си. 

 

Припомняме, че ожесточената битка в “Азовстал” в Мариупол коства много време и усилия на руснаците, които в продължение на месеци се опитваха да пробият. Заводът се превърна в последна крепост на украинската отбрана в района. Стигна се до блокади на оръжейни доставки и жива сила. 

 

Ситуацията в Бахмут обаче е различна. Западният фронт на града се контролира от украинците, което означава, че има свободен поток от доставки и резерви. Руснаците пък воюват без масирани въздушни нападения, които използваха при битката за “Азовстал”. 

 

От ISW съобщават още, че руските войски в Бахмут извеждат цивилни от източната част на града. За това свидетелстват кадри, разпространени от военни блогъри. Не е ясно обаче в каква посока ги отвеждат. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3346 |09.03.2023 Българите в 77 държави искат да гласуват на 2 април . 4| 3389 |08.03.2023 Въпреки страха! 10% от руснаците подкрепят избягалите от мобилизацията . 20| 7176 |05.03.2023 Сблъсък: Безсмъртната Янка Такева иска военно обучение в училище. Но искат ли и децата? . 0| 3205 |04.03.2023 Гутериш с обвинение към богатите страни и енергийните гиганти, че притискат бедните държави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads