Реклама / Ads
4| 7152 |11.02.2023 НОВИНИ

Руснаците източват яз. Каховка, показват сателитни снимки

.
Източник: Maxar Technologies
Русия изглежда източва голям резервоар в Каховка в Украйна, застрашавайки доставките на питейна вода, селскостопанското производство и безопасността на най-голямата ядрена централа в Европа. Това посочват от Националното обществено радио на САЩ (NPR), позовавайки се на сателитни данни.
 

Според NPR изпускането на вода от контролирания от Русия резервоар Каховка в Южна Украйна продължава от ноември 2022 г. В резултат на това, според сателитни данни, нивото на водата в язовира е паднало до най-ниските си стойности от три десетилетия. Отделни изображения, предоставени от търговските компании Planet и Maxar, показват как бреговата линия покрай резервоара се променя в резултат на бързото спадане на нивото на водата.


Язовир "Каховка" се намира на река Днепър. Този водоем придоби огромно стратегическо значение. От 50-те години на миналия век осигурява питейна и напоителна вода южните райони на Украйна - Херсон и Запорожие. 400-километров канал, водещ от резервоара, също захранва окупирания от Русия Крим. След превземането на Крим от Русия през 2014 г. Украйна започна да отклонява водата от канала. През лятото на 2022 г. Русия започна да отклонява водата от резервоара за доставки в Крим.


В края на миналата седмица Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че е наясно с потенциалния риск, свързан с падащите нива на водата в резервоара.


Данните показват, че сегашното ниво на водоема е 14 м - с около 2 метра под нормалното му ниво. В изявление на украинските власти от 7 февруари се казва, че ако нивото падне под 13,2 метра, охладителната система на АЕЦ Запорожие ще бъде в опасност.


Регионалната военна администрация на Запорожие също предупреждава, че няколко града, включително Енергодар, Мелитопол и Бердянск, може да се сблъскат с недостиг на вода, като същевременно отбелязва, че и трите града са под руска окупация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3355 |26.01.2023 ”Да живеят руснаците”: Бащата на Джокович се включи в проруски скандирания в Мелбърн /видео/ . 14| 3149 |16.01.2023 Десетки все още под руините на ударения от руски ракети блок в Днипро. Вижте града преди руснаците . 1| 3221 |09.01.2023 Руснаците готвят оттегляне от Мелитопол, твърди кметът на града . 2| 8592 |09.01.2023 Сигнал: Валидаторите в столичния градски транспорт източват суми от електронните портфейли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads