Реклама / Ads
37| 6880 |03.12.2010 НОВИНИ

РЗС: Миро, търгуваш с влияние; Найденов отрича

.
Яне Янев
Сигнал за търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение и искане и предлагане на подкупи в особено големи размери от страна на земеделския министър Мирослав Найденов ще бъде внесен от партията на Яне Янев в антикорупционната комисия в парламента.
 

От РЗС припомниха на редовния си брифинг, че в края на 2009 г. започва разследване на ДАНС срещу 6 души от Държавен фонд „Земеделие" - Велин Велев, Нина Йолова, Цветомира Стайкова, Иван Метанов, Иван Патев, Ралица Братанова. Те бяха разследвани за изнудване на кандидати по САПАРД и програмата за развитие на селските райони, за да им одобрява проекти за финансиране.

Изнудваните кандидати шестимата препращали за оформяне на документацията към определени консултантски фирми. Тогава ДАНС официално разпорежда използване на СРС-та срещу шестимата. Записан е и разговор с участието на Мирослав Найденов, който искал да участва в схемата по модела „пари срещу покровителство."

Според РЗС Найденов също така лобирал за определена фирма, която трябвало да спечели обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за лица в неравностойно положение, като поръчката е за 17 милиона лева.

Сформирана е работна група, която да изготви техническото задание по поръчката. По тази поръчка от РЗС твърдят, че е оказван натиск върху работната група от началника на кабинета на министър Найденов Николай Пенков.

Работната група е притискана да приеме определени критерии и изисквания около документацията за кандидатстване. Основните искания са да се завишат неколкократно финансовите и икономическите критерии, така че поръчката да може да се спечели само от една фирма. Предприятието, за което лобира Найденов е великотърновската „ЧЕХ - Йосиф Новосад", която стана известна, че продаваше млека без мляко за 0.09 лв.

В сигнала на РЗС се посочва, че министър Найденов коментирал пред свои подчинени, че това е фирма на ГЕРБ, финансирала предизборната им кампания, за което трябвало да бъде възмездена.От официалния регистър на Сметната палата обаче става ясно, че нито фирмата, нито нейните собственици са финансирали кампания на ГЕРБ.
Според РЗС земеделският министър е лобирал и оказвал натиск върху длъжностни лица от личния си финансов интерес и заради договорена комисионна.

Фирмата обаче не печели конкурса.

От РЗС разполагат с информация, че новият директор на ДФ „Земеделие" Светослав Симеонов е получил примамливо предложение от земеделският министър Найденов за подкуп в размер на 200 хиляди лева, ако бъде изплатено ДДС-то на фирмите, спечелили обществената поръчка, за която е „отрязана" „ЧЕХ - Йосиф Новосад".

Информацията за подкупа е подадена лично до премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов от специалните служби. За случая са информирани и ОЛАФ, и зам.-главния прокурор Бойко Найденов.

Светослав Симеонов е дал показания пред следователи и прокурори. Борисов привикал при себе си Мирослав Найденов и Светослав Симеонов и им казал, че не му трябват проблеми и скандали в земеделието. Казал им да си раздават каквито искат пари, но без това да става достояние на обществото.

Лидерът на РЗС благодари на достойни депутати от ГЕРБ, които предоставили на консерваторите важни информация по случая. Той припомни и своя среща със земеделския министър Найденов още от времето, когато оглавяваше антикорупционната комисия. Тогава Найденов разтреперан обяснил, че Цветанов го следял и го записвал със СРС-та. „Миро, и това ли ще отречеш", попита Янев през медиите земеделският министър.

Хора от ръководството на БАН са следени от МВР, заяви още лидерът на РЗС Яне Янев, помолен да коментира факта, че Цветан Цветанов е декласифицирал СРС-тата, с които са подслушвани лекарите от Горна Оряховица.

РЗС ще отправят питане защо са следени хората от БАН. Според лидера на партията Яне Янев подобно нещо представлява най-грозна форма на милиционерки тип държава. Той бе категоричен че вътрешният министър няма право да декласифицира СРС-тата.

По-късно днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов отхвърли всички твърдения на лидера на РЗС Яне Янев. Това е такава фантасмагория, че не знам дали си заслужава да коментирам, каза той. Според него„Калина Илиева си намери похлупак и това е Яне Янев”.

Аз лично не съм я видял с бръмбари, защото ако я бях видял, щеше много бързо да излезе”, коментира той по повод на публикациите, че Илиева го е подслушвала за ДАНС. „Не съм викан, нито разпитван по обвиненията на Калина Илиева”, обясни още Найденов.

По думите ще бъде направена комплексна проверка на цялата дейност на Калина Илиева. Той обясни още, че ще бъдат проверени всички сигнали, изпратени от Илиева към ОЛАФ.

Министърът посочи междувременно, че Яне Янев е идвал в кабинета му, за да лобира за бившия вече зам.-генерален директор на НВМС Леонид Лавчев, който Йордан Войнов е искал да отстрани. Лавчев по-късно бе хванат за искане на подкуп, припомни Найденов.

Едно от твърденията на Янев е, че имало заглушаващи устройства около кабинета на Найденов. По този повод в началото на пресконференцията Найденов се пошегува, че е казал на техника да спрат заглушаващите устройства.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5687 |03.12.2010 М. Миков: На Луната са били М. Найденов и Б. Борисов . 26| 5900 |02.12.2010 Найденов: Само Бог знае какво е правила Калина . 15| 6175 |01.12.2010 М. Найденов: Болните амбиции ни хвърлиха срамно петно! . 45| 6884 |30.11.2010 М. Найденов, покрусен: К. Илиева беше блестяща; не искам да вярвам!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads