Реклама / Ads
0| 3748 |05.01.2017 НОВИНИ

„Сабах“: Имало е и втори терорист в ”Рейна”?

.
Абу Мухаммед Хорасани
Установено е, че нападателят е мъж от киргизски произход с кодово име „Абу Мухаммед Хорасани“. Той е бил специално обучен от „Ислямска държава“ за нападения в градове, посочва „Йени асър“. Вчера в Измир бяха задържани 40 души, за които се смята, че са свързани с терориста, пише още „Сабах“. По произход те са от Дагестан, Източен Туркестан и Сирия.
 
Някои от заподозрените са пребивавали в една и съща квартира заедно с „Абу Мухаммед Хорасани“ и са пристигнали в Измир на 1 януари, отбелязва още изданието.

В. „Поста“ уточнява, че от задържаните в Измир 40 лица 20 са непълнолетни. Вестникът публикува и някои сведения за терориста от нощния клуб „Рейна“, които са били установени в хода на разследването.

Мъжът, семеен с две деца, е пристигнал от Киргизстан на 20 ноември със самолет.

Два дни по-късно семейството отишло в Коня (Централна Турция) с автобус и си настанило в жилище там. На 15 декември нападателят пристигнал сам в Истанбул от Коня с автобус. Той бил подпомаган от три семейства от Източен Туркестан. Тези семейства са били цел на извършените вчера полицейски акции от измирската полиция, при които били задържани 9-има мъже, 11 жени и 20 деца. От жилищата били иззети оптически мерник за снайпер, боеприпаси, фалшиви лични документи и фалшиви задгранични паспорти.

В. „Хабертюрк“ съобщава, че терористът е бил засечен на охранителните камери три пъти да купува билет за Истанбул и веднъж за Анкара по време на 37-дневния си престой в Коня.

„Карар“ пише за подозрения и за втори терорист при атентата в клуб „Рейна“. Експерти от разузнаването твърдят, че е много вероятно терористите да са били двама. В потвърждение на това се посочват и записи от охранителните камери, на които соченият за терориста, извършил нападението на Нова година, носи два различни по форма и цвят панталона. При излизането от жилището си в квартал Зейтинбурну терористът е облечен с бял панталон, а влизайки въоръжен в нощния клуб в 1.15 ч. е с черен. На излизане от нощния клуб в 1.23 ч. обаче терористът отново е с бял панталон.

„Поста“ публикува интервю с правителствения говорител и вицепремиер Нуман Куртулмуш, който предупреждава за опасността от атентати срещу политици в Турция. По думите на Куртулмуш има сериозни разузнавателни сведения за подобна вероятност.

„Представете си да бъде извършен атентат срещу лидера на ПНД Девлет Бахчели или на НРП Кемал Кълъчдароглу... Да пази Бог“, каза правителственият говорител, визирайки лидерите на опозиционните Партия на националистическото действие и Народнорепубликанска партия. Той допълни, че националистическият лидер Бахчели е отказал брониран автомобил.

По повод на нападението в нощния клуб „Рейна“ Куртулмуш изрази убеждението на турските власти, че няма как атентатът да е бил извършен без помощ „отвън“. Вероятно е имал помощници и вътре, добави той.

„Нападението в „Рейна“ изглежда като работа на тайна служба. Преценяват се всички възможности“, каза още вицепремиерът. Терористът е член на ДАЕШ (бел. ред. арабски акроним на „Ислямска държава“), в това няма никакво съмнение, добави той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3532 |03.01.2017 И вторият машинист от Хитрино излиза от ареста . 4| 17926 |27.12.2016 Схемата за завършване на юристи по „втория начин” в СУ се разплита . 0| 4505 |23.12.2016 Антоанета Христова: В политиката не трябва да има втори план . 0| 3828 |22.12.2016 Освободиха втория машинист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads