Реклама / Ads
3| 4635 |20.06.2020 НОВИНИ

Съд в САЩ разреши издаването на книга от уволнен съветник по национална сигурност на Тръмп

.
Джон Болтън
Федерален съдия в САЩ обяви, че бившият съветник за националната сигурност на президента Тръмп, Джон Болтън, може да публикува книгата си с разкрития за работата му в Белия дом. Това се случва въпреки усилията на администрацията на Тръмп да блокира издаването й поради опасения от оповестяване на поверителна информация.
 

Съдебното решение е победа за Болтън в дело, в което бяха намесени Първата поправка към Конституцията, която гарантира свободата на словото и съображения за национална сигурност. Книгата съдържа критики към външната политика на президента Тръмп по време на годината и половина, която Болтън прекара в Белия дом.

 

"Доналд Тръмп би платил каквато и да било цена, би сключил каквато и да било сделка, би заобиколил който и да е закон - само да осигури политическото си оцеляване и успех."  Това твърди Болтън, който беше уволнен миналия септември. Във вторник на пазара предстои да излезе екзплозивната му мемоарна книга „Стаята, в която се случи“. Публикуваните вече откъси разбуниха политическите духове във Вашингтон.

 

"Разкритията на Джон Болтън, че външната политика на американския президент се води от личните му интереси, намаляват още повече шансовете на Тръмп да бъде преизбран през ноември." Това коментира пред БНР политологът от Вашингтон Маргарита Асенова.

Тя коментира достоверността на твърденията на Болтън в излизащата от печат негова книга за работата му в Белия дом.

 

„Абсолютно може да се вярва на Болтън, защото неговата репутация на политик е солидна. Той може да е един от ястребите, но той е политик, който казва това, което мисли. Той няма репутацията на двойствен човек и на човек, който лъже. Може да не е прав, но ще го каже директно и няма да излъже“, каза още тя.

 

Бившият съветник, известен в САЩ като консервативен ястреб, твърди, че Тръмп е заслужавал да бъде отстранен от поста заради аферата с Украйна. Че се е молил на китайския президент Си Цзинпин да му помогне да спечели втори мандат. Че е предлагал на Си и на турския президент Ердоган услуги под формата на намеса в независимата съдебна система на Съединените щати. Завчера Болтън заяви в телевизионно интервю, че Тръмп е некомпетентен и некадърен като президент. Отговорът беше, че бившият съветник е лъжец.

 

„Защо Болтън го прави сега, а не го предостави това в Конгреса, когато беше поканен да свидетелства на процеса за импийчмънт срещу Тръмп, за мен не е много ясно. Той според много хора е можел да отиде да свидетелства без някакви проблеми за него, но поиска да има нареждане от съда. А след това подцени Сената, като мислеше, че като каже - готов съм да свидетелствам пред Сената, Сенатът ще го покани, но Сенатът не го покани, защото републиканците в Сената много добре знаят какво ще каже Болтън“, каза Асенова.

 

Според нея  тази тактическа грешка на Болтън стратегически последици в момента, както върху резултата от импийчмънта на Тръмп, така и върху самият Болтън и неговата репутация в Америка.

 

„Но фактите, че той сега публикува тази книга и рискува да изгуби целия хонорар, всички печалби от книгата, ако съдът се произнесе не в негова полза, означава, че парите не са основното, което го движи да бърза с публикацията“.

 

„Това, което Доналд Тръмп прави с външната политика, се отразява не на неговия базов електорат, но се отразява на тази интелигентна част  от републиканската партия, за която външната политика е въпрос на сигурността и на внушение“, смята Асенова.

Според нея Тръмп се стреми към някаква бърза победа на международната сцена, към нещо, с което да се закичи преди изборите.

 

Асенова нарече „погрешен ход“ протегната от Тръмп ръка към Путин с настояването за възстановяване на Г-8.

 

„Не допринася с нищо за неговата база гласоподаватели, които не се интересуват от международна политика или много малко се интересуват от международна политика. В същото време обаче разочарова републиканци, които са от класата на Джон Маккейн, от класата на Мит Ромни, които вярват в принципите на международната политика и вярват, че американската сигурност и принципите на демокрация са най-важното нещо. Фактът, че той отново протяга ръка към Путин, означава, че той отново се надява на помощ в изборите. Според мен няма друго обяснение за това“, коментира още политологът.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5247 |02.06.2020 Тръмп заплаши - ще прати армията, за да ”разреши проблема” . 3| 5642 |31.05.2020 В Австрия разрешиха да се проведат два кръга от Формула 1 . 1| 4998 |30.05.2020 Разрешиха провеждането на конгреси и семинари . 0| 5965 |27.05.2020 Калоян Паргов: Разрешителните на таксита да се удължат с два месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads