Реклама / Ads
0| 3557 |15.12.2020 НОВИНИ

Съдът отмени отказа да бъде отстранен кмета на Калояново

.
Георги Георгиев и Кристиан Гьошев
Пловдивския административен съд отмени решението на Общинската избирателна комисия - Община Калояново, област Пловдив, с което бе постановен отказ да се прекратят пълномощията на кмета Георги Любенов Георгиев, поради наличие на осъдителна присъда.
 

Това се случи след като единствено от Политическа партият "ВОЛЯ" подадоха жалба срещу решението на ОИК, чрез специалистът по административно право адвокат Кристиан Гьошев от Адвокатска колегия - Пловдив.

 

Както и FROGNEWS информира, в жалбата на партията адв.Гьошев беше посочил редица пороци на решението на ОИК-Калояново, а от съдебното решение се вижда, че съдът ги е възприел като основателни.

 

Първият порок на обжалвания акт е, че ОИК въобще не е имала право да постанови ОТКАЗ да прекрати пълномощията на Кмета. Това е така, поради две обстоятелства: първото, че при липса на квалифицирано мнозинство от 2/3 присъстващи членове на комисията не следва да има решение по същество, а е следвало да постанови "Решение за отхвърляне" на предложението да бъде отстранен кмета, което е различно от това да се откаже отстраняването му, чрез изричен отказ и второ - при наличие на осъдителна присъда, законодателят не дава право на ОИК да вземе различно решение от това да прекрати пълномощията на Кмета т.е. комисията действа при обвързана компетентност, а не при оперативна самостоятелност.

 

Следващия порок е липсата на мотиви. Съдът е подчертал, че комисията не се е обосновала защо е отказала изрично да прекрати пълномощията на Георгиев т.е. отказалите да гласуват за отстраняването на Кмета е следвало да се обосноват писмено за решението си.

 

Съдът връща делото на ОИК-Калояново за ново произнасяне в 14-дневен срок от влизането му в сила, а то подлежи на обжалване в 7-дневен срок от постановяването му пред Върховния административен съд.

 

Потърсен за коментар, адв.Кристиан Гьошев коментира така: "Съдебното решение беше предвидимо като краен резултат. Все пак ОИК е следвало да изпълни закона и Съдът го потвърди. За мен обаче буди абсолютно недоумение защо комисията е записала в решението си, че постановява отказ при все, че това не е отказ, а решение при липса на мнозинство, което Изборния кодекс познава като "Решение за отхвърляне". Така на практика ОИК-Калояново е блокирала възможността да се свика повторно заседание, дори на следващия ден и да се приеме акт, с който да се прекратят пълномощията на Георгиев. При настоящата ситуация, повторното свикване на комисията може да се случи едва след влизане в сила на съдебното решение за отмяна, а това ще продължи нежелано мандата на кмета, тъй като със сигурност ще има обжалване. Аз разбирам, че в малките населени места има липса на юристи в съставите на Общинските избирателни комисии и е възможно решенията им да не са достатъчно прецизни, но в случая председателят на комисията в Калояново е адвокат Илиян Дончев - колега-юрист от пловдивската адвокатска колегия с доста голям стаж и опит и за мен е необяснимо защо е процедирано по този начин при изготвяне на решението. Единственото положително от цялата ситуация е, че при влизането в сила на съдебното решение на ОИК вече ще са необходими само 1/2 от присъстващите на заседанието членове, за да приеме законно решение."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4022 |10.12.2020 Съдът: Цените на топлинната и електрическата енергия са незаконни . 7| 3651 |09.12.2020 Спецсъдът пусна Ветко Арабаджиев под домашен арест . 0| 3851 |24.11.2020 Гърция отмени бързите тестове за влизащите в Гърция шофьори на камиони . 8| 7079 |21.11.2020 Прокурор от разследването „Осемте джуджета“, се отказа от надпреварата за шеф на апелативната спецпрокуратура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads