Реклама / Ads
0| 3625 |19.09.2016 НОВИНИ

Съдът отстрани главният архитект на Пловдив

.
Главният архитект на Пловдив Румен Русев бе отстранен от длъжност, реши Окръжният съд преди минути. Магистратите уважиха искането на прокуратурата, която поиска Русев да бъде отстранен, тъй като може да попречи и възпрепятства разследването за фалшификацията на документи за бутането на тютюневия склад на „Одрин 8”.
 

Така Община Пловдив остава без главен архитект. По-рано кметът Иван Тотев изтъкна, че ако Русев бъде отстранен или ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността, но е възможно и постоянен нов титуляр. Решението не окончателно и подлежи на обжалване в тридневен срок, предава Трафик Нюз.

 

На старта на заседанието адвокатът на Румен Русев Красимир Елдъров заяви, че то трябва да се върне на прокуратурата заради грешки в обработването на доказателствата  и протоколите от разпитите.  Друга пречка според защитника е, че разрешителното за строеж, което послужи за бутането на сградата все още не е обявено окончателно за нищожно от Административния съд, тъй като има жалба за решението му. 

 

Съдът обаче реши, че направените възражения от адвокат Елдъров са неоснователни. Обсъжданите доказателства по делото за това извършено или не е деянието, не касаят това производство и даде ход на делото.

 

От прокуратурата обявиха, че Русев е обвинен в това, че в периода от 15 декември до 6 януари като главен архитект осем пъти е допуснал осъществяване на противозаконна дейност в района на защитена зона в Тютюневия град. Два пъти е заверил виза за строеж. Престъплението е умишлено от общ характер. Счита се, че служебното положение на обвиняемия ще създаде пречки на разследването.

 

Над 15 свидетели са били или все още са под негов контрол в службата. Взетата мярка "гаранция" дава възможност на обвиняемия да указва влияние върху разследването. Доказателствата сочат за евентуално корупционно поведение или корупционен мотив.

 

„ От пледоарията на прокурора следва, че той волю-неволю ползва един от свидетелите, за които вие казахте, че не се отнасят към това производство. Прокуратурата просто искат от Общината в писмен вид какво им трябва. Всички искания за снабдяване с документи са изпълнени. Няма данни, че архитект Русев застрашава или пречи на разследванията. Нека от прокуратурата кажат кой ги подсеща, че архитект Русев трябва да бъде отстранен? Защо досега не им пречеше, а сега пречи? 35 тома по производството са събрани, а преди 36-ия вече пречи. Аз мисля, че прокуратурата иска да задоволи очакванията на гражданите. Тя счита, че може да извлече обществена полза”, заяви адвокат Елдъров. Той допълни, че не може Русев бъде упрекван, че някой е фалшифицирал това удостоверение, че сградата не попада в обхвата на архитектурния резерват.

 

„Архитект Русев не може да бъде винен, че не е носил като героите на Артър Конън  Дойл лупа, за да открие, че има фалшификация. И други институции и комисии са подписали този документ. Всички данни сочат, че има активна подкрепа от негова страна за разследването, а не пречки”, каза още Елдъров.

 

„Искането се внася сега, защото заради големия обем е трябвало да се направи анализ. То действително е неистинско. Това за което е повдигнато обвинение е единствено в правомощията на главния архитект”, заяви прокурорът по делото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4834 |12.09.2016 Съдът в Сърбия не екстрадира Цветан Василев, връща делото . 4| 11276 |11.09.2016 Д. Гаджева: Бъчварова ми се хилеше пред НАТФИЗ, главният комисар беше в нетрезво състояние . 1| 4325 |23.08.2016 Съдът непреклонен, не пуска Мейзер на свобода . 0| 5574 |11.08.2016 Октай пред Фрог: Не сме правова държава, съдът решава едно, а властта друго

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads