Реклама / Ads
0| 4224 |04.10.2017 НОВИНИ

Съдът върна пореден обвинителен акт на прокуратурата-този път за наводнението в село Бисер

.
Харманлийският районен съд върна на прокуратурата обвинителния акт срещу бившия областен управител от ГЕРБ Ирена Узунова за наводнението в село Бисер. Актът е върнат за доразследване, потвърдиха от съда.
 
През юли тази година Пловдивската районна прокуратура внесе в Районен съд-Харманли обвинителен акт спрямо Узунова.

Обвинението е за това, че от 14 октомври 2011 г. до 6 февруари 2012 г. в Хасково, като областен управител на Хасково, не е изпълнила служебните си задължения по Закона за защита при бедствия. Става въпрос за планирането на защитата при бедствия, което се извършва на общинско, областно и национално ниво. Вследствие на неизпълнение на горепосочените й нормативно регламентирани задължения е причинила наводнение по непредпазливост – скъсване на язовирна стена на язовир “Иваново”, и с това е изложила на опасност живота на другиго, като е последвала смъртта на осем лица – И. Карамфилова, 80 г., Г. Сираков, 69 г., Х. Христов, 92 г., А. Стоянов, 77 г., Л. Делева, 56 г., К. Николова, 65 г., Ж. Христов, 68 г. и В. Делев, 59 г.

Според обвинителния акт, стената на язовир “Иваново”, който се намира в землището на с. Иваново, се разрушила на 6 февруари 2012 г., около 7,40 часа, в резултат на което огромни маси вода тръгнали към с. Бисер. От преливната вълна били повредени повечето от жилищните сгради в селото. Водните маси отнесли животни, различен селскостопански инвентар, голяма част от покъщнината на живущите в селото. Незабавно на място пристигнали екипи за евакуиране и оказване помощ на пострадалите. За около 30 минути прииждащата вода от язовир „Иваново“ заляла цялото село Бисер, припомня "Хасково инфо".

Към момента на скъсване на язовирната стена, по пътя между село Иваново и моста към Харманли, в лек автомобил „Опел“ пътували В. Делев и Л. Делева. Водната стихия обърнала колата по таван, тя се напълнила с вода и двамата се удавили.

В обвинителния акт е посочено, че преди и към момента на наводнението между община Харманли и Министерство на отбраната е имало „отрицателен“ спор за собствеността на язовир “Иваново”.

Сегашното дело съдържа над 6 000 листа или 30 тома, като в три от томовете е приложена комплексната оценъчна експертиза, по която вещите лица са изследвали, сравнявали и са се запознали с над 10 000 страници документи. Разпитани са над 600 свидетели, приложени са документи и заключенията на осем съдебно-медицински експертизи, съдебно-техническа експертиза, петорна комплексна експертиза, компютърно-техническа експертиза. По делото са призовани 73 свидетели.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6751 |29.09.2017 Люба Кулезич: Делян Добрев ни върна в родовообщинния строй . 0| 4135 |28.09.2017 Красимир Велчев отвърна на ДПС, искали да върнат активните борци . 0| 4851 |27.09.2017 Съдът върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Румяна Ченалова . 1| 4563 |27.09.2017 Уволниха медиците от „Пирогов”, върнали пациента, който почина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads