Реклама / Ads

2| 8213 |13.07.2017 НОВИНИ

Съдът във Враца отхвърли всички искания на Пеевски срещу Глориент

.
Окръжният съд във Враца отхвърли всички искания на веригата за електротехника „Техномаркет”, собственост на корпулентния депутат Делян Пеевски, срещу чуждестранния инвеститор „Глориент”. Така на първа инстанция приключи трето дело между двете компании, като засега две от решенията са в полза на „Глориент” и едно в полза на „Техномаркет”.

Припомняме, че още след като поема контрола върху Техномаркет в началото на 2016 г. Пеевски спира да плаща наема на всички магазини, които компанията ползва. Потърпевш от това решение е точно Глориент, който е собственик на имотите на магазините. Докато Глориент завежда дела, с които се опитва да изгони Пеевски от имотите си, юристите на депутата решават да завеждат контрадела за нищожност на покупката на имотите от Глориент още през 2006 г.

 

Такова е и делото във Враца, по което отсъди съдия Росица Иванова. Според нейното решение се отхвърлят всички претенции на пеевската верига срещу „Глориент” за магазин в града. И нарежда на „Техномаркет” да плати на дружеството 60 775 лв. разноски по делото, съобщава сайтът Defakto.bg. 

 

Според съдът във Враца продажбата е била по пазарни цени. Според приета и неоспорена от страните експертиза през 2006 г. пазарната стойност на имота е била 1 385 978,56 лв., а „Глориент” са платили 1 475 498,56 лв., което е повече.

Също така въпросът дали е имало реално плащане или не няма отношение към валидността на сделката. „Продажбата е казуален договор, чиито правни последици настъпват с постигането на съгласие между страните. Липсата на плащане на продажната цена е факт, който поражда права на ищеца да удовлетвори притезанието си, но не влияе на действителността на сделката”, пише в решението на окръжния съд във Враца.

 

„По изложените съображения предявените установителни искове за прогласяване на нищожността на договора за покупко-продажба следва да бъдат отхвърлени като неоснователни и недоказани”, категорична е съдия Росица Иванова, пише defakto.bg

Тя задължава „Техномаркет” да плати и разноските на „Глориент” от 60 775,20 лв. И отхвърля като неоснователно възражението на пеевската верига, че адвокатският хонорар бил прекомерен. Няма прекомерност, защото делото е от фактическа и правна сложност, отсича съдията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 7044 |12.07.2017 Съдът реши: Петър Сантиров ще получи 300 000 лева от прокуратурата заради незаконно обвинение . 4| 5148 |12.07.2017 Съдът отмени глобата на Бат Сали от 3 000 лева, остава само условната му присъда . 1| 5476 |11.07.2017 Съдът в Страсбург отряза бурките: Забраната им е полезна за демокрацията . 0| 5424 |08.07.2017 Катар отхвърли обвиненията на Саудитска Арабия в тероризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ