Реклама / Ads
65| 12939 |01.04.2010 НОВИНИ

Съдия се продаде на министър за 60 хил. евро

.
Николай Цонев Източник: МВР
Подкуп от 60 000 евро, белезници за трима. Новината не е първоаприлска шега, а поредният удар на правителството срещу мафията. Бившият министър на отбраната Николай Цонев е задържан във Военна болница с думите: "Тъй като си абсолютен престъпник, лягай долу", изречени от мъж с качулка. Компания в ареста ще му правят съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров и бившият главен секретар
 

Днес бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов е бил задържан при операция на ГДБОП в адвокатска кантора в София. По непотвърдена информация Попов е бил арестуван с 25 000 евро и 25 000 лева. Парите са били предназначени за осигуряване на благоприятен изход от дело, по което има обществен интерес.

Освен Тенчо Попов е задържан и съдията от Софийски градски съд Петър Сантриров. Екипи на ГДБОП са арестували съдията в жилището му в столичния квартал „Гоце Делчев". Източници от МВР съобщиха пред Дарик, че Сантиров е трябвало да уреди дело, по което е замесен и бившият министър на отбраната Николай Цонев.

Следовател е подал сигнал, че му е предложен подкуп, за да провали разследване срещу Цонев за неизгодна сделка за 120 млн.лева. Съдия Сантиров се е съгласил да е посредник, разкри зам. главният прокурор Бойко Найденов.

Чрез източници от прокуратурата frognews.bg научи, че парите са били заделени, за да бъде решено делото срещу Николай Цонев в негова полза.  Петър Сантиров е поискал пари, за да се "уреди" делото на бившия военен министър.

Задържаният съдия и Попов са роднини. Сестрата на магистрата е омъжена за бившия главен секретар на финансовото ведомство. Друга любопитна подробност е, че Сантиров беше съдията, който гледа мярката за неотклонение на “Наглите”. Той допреди четири години е бил прокурор, а от около 18 месеца е в Наказателната колегия на СГС. Преди време се бореше за председател на Софийският районе съд, но загуби битката. Той е роден в Хасково като хора от града казват, че имал много силни контакти с ДПС.

"Днес е Велики четвъртък по православния календар и е един хубав ден преди Разпети петък. Днес ще разпънем трима- един съдия от Софийски градски съд, един бивш министър и един бивш главен секретар на министерство на финансите при предишното правителство“, заяви зам. градският прокурор на столицата, Роман Василев.

Единият от тримата, заради нещата които е правил има достъп до досъдебни производства и по едно от тях, са проявили наглостта да предлагат пари, каза Роман Василев. Става дума за сумата от 60 хил. евро. По случая няма замесен следовател, категоричен бе прокурорът..

"С днешните арести МВР демонстрира системен и последователен подход, в който трудно могат да се открият политически пристрастия", заяви пред "Фокус" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Според него очевидно става въпрос за вече изградена схема за решаване на съдебно дело в предварително определена посока. "Парите, които е носил в себе си Тенчо Попов, е трябвало да стигнат до съдията, за да бъде решено делото на бившия министър Николай Цонев по удобен за него начин", заяви още министър Цветанов.

Frognews.bg припомня, че Николай Цонев бе обвинен за това, че е нарушил служебните си задължения като военен министър в продължение на четири месеца - от 12 февруари до 1 юни 2009 г. По докладна записка на тогавашния началник на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков Цонев с резолюция е разпоредил сключване на договори за доставка на производствена линия за метални конструкции за строителство на хангари, складове и казармени помещения от американска фирма с цел да набави за представителя на дружеството имотна облага. В резултат на това Министерството на отбраната е претърпяло щети в размер на над 8 милиона лева.

Вижте скандалния запис, на който ясно се чува: "Тъй като си абсолютен престъпник, лягай долу!", изречени от служител на ГДБОП към Цонев в момента на ареста:

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6645 |31.03.2010 Министър Нанев бил тотално подхлъзнат . 35| 7800 |30.03.2010 Министър Нанев подаде оставка след натиск от прокуратурата и премиера Борисов . 4| 4870 |26.03.2010 ДАНС няма данни за съдия Пенгезов . 2| 5090 |25.03.2010 Замесиха висш съдия с Трактора, Цветанов отрича

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads