Реклама / Ads
0| 3687 |01.04.2022 НОВИНИ

”Съжаляваме за нашия приятел Владимир” и други майтапи от Китай

.
Днес е 1-ви април - международен ден на шегата. Напълно случайно обаче днес между лидерите в Европейския съюз и Китай ще се проведе видеоконферентна среща. Всички ще си разменят любезности и никой няма да е напълно честен. Но ето няколко майтапа, които няма да чуете от тях днес…
 

Залогът в момента е висок, особено що се отнася до световния ред. Големият въпрос е доколко китайците ще продължават подкрепата си към руския президент Владимир Путин и инвазията в Украйна. Си Дзинпин нарече руския си колега свой "най-добър приятел", лидерите на ЕС казват, че разполагат с "много надеждни доказателства", че Пекин е обмислял да изпрати военна подкрепа на войските на Путин в Украйна. Китай също така обвини НАТО за кризата и подкрепи желанието на Кремъл да пренапише бъдещата архитектура на сигурността на Европа – много против желанията на ЕС и НАТО.

 

Сега всички очи са насочени към това дали Пекин ще направи нещо, за да помогне на Русия да заобиколи санкциите на Запада и какво ще направят другите двама домакини на срещата - председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в отговор.

 

Какво да НЕ очакваме? 

 

"Съжаляваме за нашия приятел Владимир. Не искаме повече да сме част от неговата банда" 

 

Китай не се срамува от "стабилните си отношения" с Путин. Пекин ясно даде да се разбере, че макар да не иска войната да продължава, няма да зареше момчетата, които я започнаха. Дори напротив. На среща с руския външен министър Сергей Лавров в сряда, китайският му колега Уан И каза, че двете страни "са издържали на новия тест на развиващия се международен пейзаж, останали са на правилния курс и са показали устойчива инерция за развитие". 

 

"Миналото си е минало. Нека да не разваляме инвестиционната сделка" 


Брюксел натисна паузата по отношение на инвестиционна сделка между ЕС и Китай миналия май натика всички резултати от 7-годишните преговори между двете страни във фризера. Това се случи на фона на санкциите, свързани с бруталните репресии на Китай срещу неговото мюсюлманско малцинство в Синдзян. Докато членовете на Европейския парламент са под санкции, това не се движи и сантиметър напред. Не се очаква напредък на срещата на върха, пишат от "Politico".

 

Дипломати заявиха тази седмица, че придържането на Китай към стандартите на Международната организация на труда все още е проблемна точка - да не говорим за предизвикателството да бъдат убедени евродепутатите да ратифицират инвестиционно споразумение със страна, която в момента санкционира техните колеги.

 

"Добре, малко прекалихме, като се опитахме да смажем Литва. Отношенията сега са окей"


Литва успя истински да ядоса Китай съвсем скоро като отвори един почти незабележим офис в столицата си Вилнюс. В него се намира официалното представителство на Тайван в Литва - държава, която Китай не признава и в момента там потенциално тлее нов военен конфликт, който да разтърси света. 


Пекин наложи търговско ембарго на Литва, след като балтийската нация и Тайван задълбочиха своите дипломатически и търговски връзки. Китай вижда това като нарушение на политиката на "Единен Китай". ЕС, който има изключителна компетентност по въпросите на търговията, предприе действия от името на Литва срещу Китай в Световната търговска организация. Фон дер Лайен, като ръководител на Комисията, най-вероятно ще поиска от Китай да отмени наказателните мерки. 


Но не очаквайте смекчаване от Китай, докато Тайванското представителство остава отворено в Литва.

 

"Ама разбира се, елате да посетите Ухан по всяко време, за да разгледате лабораториите ни. Доведете и семейството"


Здравето определено е в дневния ред, но не очаквайте сериозен дебат относно произхода на COVID-19. Пекин продължава да настръхва от усилията да стигне до дъното на епидемията от коронавирус, въпреки че теорията, че вирусът е изтекъл от Института по вирусология в Ухан до голяма степен беше отхвърлена. 

 

Китай реагира с възмущение на плана на Световната здравна организация за одит на лаборатории, като обвини разследването в “арогантност към науката“. Западните лидери призовават за нови международни здравни правила, които ще изискват държавите да бъдат по-прозрачни по отношение на огнището. В края на февруари Русия възрази срещу подобно предложение на САЩ по съображения за нарушаване на суверенитета.

 

"Хайде да забравим за Студената война и отново да започнем да купуваме стоки един от друг..." 


ЕС не е в настроение да успокои Китай. Дипломати, които се подготвят за срещата на върха, казват, че очакват двамата лидери на ЕС да обяснят "много ясно" на Си, че руската агресия е в основата на бъдещите отношениня между блока и Пекин и днешната среща няма да протече както обикновено. 


"Няма да изглаждаме различията си с Китай“, каза един служител.


 Китай може би се е надявал да се съсредоточи повече върху сътрудничеството на срещата на върха, като например изменението на климата. Но тези въпроси на потенциална обща основа сега ще застанат на заден план. Длъжностните лица твърдят, че фон дер Лайен и Мишел ще кажат на Си "колко населението в Китай цени икономическите отношения със Запада и копнее за луксозни продукти, произведени в Европа" - очевидно предупреждение за това какво може да последва, ако Пекин наруши "текущата балансирана позиция и даде прекомерната подкрепа на Путин".

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3187 |01.04.2022 Медведев: Русия няма да изнася продоволствие за неприятелски държави, няма и да купува . 0| 2950 |30.03.2022 Русия мисли да се разплаща с ”приятелските” страни с ново платежно средство . 0| 3077 |30.03.2022 Москва кани само “приятелски държави” на своята Универсиада . 0| 3188 |28.03.2022 Няма излизане за нашия кораб, Русия затвори Керченския пролив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads