Реклама / Ads
0| 3236 |18.04.2023 НОВИНИ

САЩ: Не искаме конфликт с Китай

.
Колин Кол: Конфликтът между САЩ и Китай не е неизбежен Източник: БГНЕС
Конфликтът между САЩ и Китай не е неизбежен, но въпреки че Вашингтон не е заинтересован от него, той не възнамерява да бездейства, заяви заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кол в интервю за американското списание “Форин полиси”, съобщи ТАСС.
 

“Конфликтът с Китай не е предрешен или неизбежен. Фактът, че Пекин представлява предизвикателство, не означава, че трябва да се впуснем в конфликт, който ще бъде опустошителен за всички участници и ще нанесе невъобразими щети на световната икономика.

 

Освен това това ще бъде конфликт между две ядрени сили, а никой не иска такова нещо. При това положение никой не трябва да допринася за такъв изход”, убеден е Кол, предаде БТА.

 

Кол отбеляза, че амбициите на Китай да разшири сферата на своето военно и политическо влияние в Азиатско-тихоокеанския регион и извън него “застрашават интересите на Съединените щати, техните съюзници и партньори”.

 

Според него, ако Вашингтон не предприеме действия, “Китай ще разпространи влиянието и силата си”, което би било против интересите на Съединените щати. Въпреки това Кол увери, че Пентагонът ще действа “отговорно”.

 

“Не възнамеряваме едностранно да променяме статуквото. Не искаме конфликт с Китай”, подчерта той.

 

Според Кол Пекин трябва да има предвид, че евентуален въоръжен сблъсък в Тайванския проток може да доведе до същата реакция на света, както в случая с Украйна, а не с Хонконг, при който в отговор на размириците светът “просто продължи напред”. 

 

“В случая по украинския сценарий не само рискувате да предизвикате опустошителен конфликт, който по-скоро ще ви отслаби, отколкото да ви укрепи, който по-скоро ще обедини света срещу вас, отколкото да го разедини.

 

Ще се сблъскате не само с военната страна на случващото се, но и с перспективата за дипломатическа изолация, икономически загуби, ограничения на износа и т.н.”

 

“Голямата разлика между КНР и Русия е, че Пекин няма да може да реализира амбициите си за национално величие през следващите десетилетия, ако не се интегрира в глобалната система”, заключава Кол.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3268 |18.04.2023 Лена Бориславова: Искаме работещо НС. Разговорите продължават, виждате, не става за един ден . 2| 2874 |18.04.2023 Иво Христов в ЕП: Китай зарежда в руската бензиностанция, за нас остана страхът от ракетите . 1| 2587 |18.04.2023 Британският парламент разследва Риши Сунак за недекларирани доходи и конфликт на интереси . 0| 3199 |15.04.2023 Китай успешно тества противоракетна система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads