Реклама / Ads
31| 3096 |17.02.2022 НОВИНИ

САЩ изпраща войски у нас. Пристига рота бронетранспортьори

.
Съединените щати ще изпратят войски у нас за съвместни учения и по-добра оперативна съвместимост. Това обяви ръководителят на Пентагона Лойд Остин. Той съобщи, че България ще приеме американска рота бронетранспортьори Stryker от ФРГ за учения, пишат от WorldAkkam и БГНЕС.
 

Остин посочи и че Вашингтон ще премести част от войските си от Германия в България, за да осигури възможности за съвместно обучение и по-добра оперативна съвместимост.

 

"Бих искал да се обърна с благодарност към България, която точно днес се съгласи да приеме ротата "Stryker" на американската армия за възможности за съвместно обучение. Тези войски ще отпътуват от Германия в близките дни и ще помогнат за осигуряване на нашата готовност и оперативната ни съвместимост с България като наш съюзник в НАТО", заяви Остин.

 

Страните от НАТО придвижват войските си към източните граници на блока по повод предполагаемите планове на Русия да нахлуе в Украйна. Министърът на отбраната на САЩ направи това изявление след поредица от твърдения, че Русия "със сигурност" не се готви да изтегли войските си от границата с Украйна, а напротив - довежда ги "до прага на НАТО".

 

Предислоцирани от Германия ще бъдат между 100 и 150 американски военнослужещи с нужната екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси, както и с до 15 бойни машини на пехотата.

 

В съвместната подготовка участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Съвместните учения и тренировки обикновено са краткосрочни и помагат да се гарантира нашата готовност и оперативна съвместимост като съюзници в НАТО.

 

Тази поредна ротация на американски военнослужещи в България е част от двустранното сътрудничество и обучение в областта на отбраната съгласно условията на сключеното през 2006 г. между правителствата на България и САЩ Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната. Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат и са значима част от процеса на постоянно адаптиране на Алианса към променената среда на сигурност и израз на приноса ни към колективната отбрана.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 3177 |17.02.2022 САЩ: Русия приближава войските си по-близо до Украйна и трупа запаси от кръв . 27| 4300 |16.02.2022 Русия обяви - изтегля войските си и от Крим . 24| 3507 |15.02.2022 Посланикът на Украйна: Руските войски не се изтеглят. Увеличават се . 35| 3162 |14.02.2022 Велизар Шаламанов: Русия да започне да прибира войските в казармите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads