Реклама / Ads
4| 4103 |09.01.2024 НОВИНИ

САЩ подкрепи Босна с F-16 срещу сръбските сепаратисти

.
Милорад Додик
Два американски изтребителя прелетяха над Босна в понеделник в знак на подкрепа за страната в навечерието на националистически парад във военен стил, планиран от сръбските сепаратисти в момент на високо напрежение.
 

Американското посолство в Сараево заяви, че полетът на самолетите F16 е бил съвместно учение с босненските сили, както и "демонстрация на ангажимента на САЩ" за гарантиране на териториалната цялост на Босна в условията на "сепаратистка дейност", предаде "The Guardian".


Изтребителите прелетяха над североизточните градове Тузла и Бръчко, но според съобщенията са били чути в Баня Лука, столицата на босненските сърби на запад, която ще бъде в центъра на планираните за вторник чествания по повод 32-рата годишнина от обявяването на Република Сръбска за сепаратистка държава.






Честванията, включващи парад на паравоенни сили, са жест на неподчинение срещу босненската държавност. Те бяха забранени от Конституционния съд на страната като дискриминационни спрямо несръбските граждани. Обявяването на Република Сръбска през януари 1992 г. предизвика гражданска война и кампания за етническо прочистване на мюсюлмани и хървати, в която загинаха 100 000 души.

 

Милорад Додик, президентът на Република Сръбска, се абстрахира от полетите на F-16, като се пошегува, че те ще допринесат за церемониите по случай годишнината. В речта си в навечерието на празника сепаратисткият лидер потвърди дългогодишната си позиция, че "целта на сръбския народ е сръбска държава в тези области". 


Додик получи подкрепа от президента на съседна Сърбия Александър Вучич, който обяви, че във вторник вечерта в Белград ще се проведе шоу с фойерверки, синхронизирано с проявите в Баня Лука и други градове на Република Сръбска.


Тазгодишният парад се провежда на фона на нарастващия брой нападения и заплахи срещу завърналите се бежанци, особено бошняци и хървати, завърнали се в Република Сръбска. В неделя двама сръбски мъже бяха арестувани за стрелба с оръжие, докато шофирали покрай бошняшка общност в Сребреница - мястото, където през 1995 г. бяха избити над 8000 предимно бошняшки мъже и момчета, което бе оценено като акт на геноцид от трибунала за военни престъпления в Хага. Мъжете бяха освободени в понеделник след сръбски протести, водени от православни духовници и сръбския кмет на Сребреница.





"Сред завръщащите се има истинско усещане за нещо, от което се страхувахме от дълго време, че политическият авантюризъм на Додик започва да поражда насилие", казва Ясмин Муянович, изследовател на Балканите и автор на последната книга "Бошняците: Босненците са народност след геноцида".


В изявлението си от понеделник посолството на САЩ заяви, че Вашингтон "ще предприеме действия", ако някой се опита да се отдели от Босна в нарушение на конституцията на държавата и Дейтънското мирно споразумение от 1995 г., което сложи край на войната в Босна. Въпреки това Додик често успяваше да се противопостави на конституцията и на западните поддръжници на Босна, които разполагат с малко средства за прилагане на закона. През последните две десетилетия стабилизиращите сили на ЕС намаляха от 7000 на малко над 1000 души.


"Това е проблем с възпирането", казва Харис Имамович, политически анализатор и бивш съветник на босненското президентство. "Тези западни ръководители просто нямат механизми за възпиране. Те не разполагат с твърда сила".


Муянович заяви, че полетите на F-16 са добре дошъл, но недостатъчен сигнал за решимостта на САЩ.






"Не мисля, че това означава значима промяна в политиката на САЩ", твърди той. "Но най-малкото е някакъв вид признание от страна на американските официални лица, че са загубили битката за PR, в смисъл че вече никой не приема американските заплахи много сериозно".

 

Той заяви, че доверието към САЩ е било подкопано от политиката на отстъпчивост спрямо сепаратистките сърби и хървати в Босна, като например одобряването на създаването на държавно правителство миналата година, което им даде значителна власт и постави министерството на сигурността под контрола на един от политическите партньори на Додик.

 

Муянович също така обвини Вашингтон, че не е осъдил Вучич за фалшифицирането на сръбските избори миналия месец.

 

Додик е санкциониран от САЩ за корупция, а от Великобритания - за подкопаване на "легитимността и функционалността" на босненската държава.


"Въпреки че съвместната операция на американските военновъздушни сили и босненските военни е добре дошла като възпиращ фактор, трябва да отидем по-далеч", заяви Алиша Кернс, председател на комисията по външни работи на британския парламент, която оглави движението за налагане на санкции на Додик през 2022 г. "Искам да видя Обединеното кралство да се присъедини отново към EUFOR, войските на НАТО да бъдат разположени в Бръчко и ЕС най-накрая да се присъедини към Обединеното кралство и САЩ в санкционирането на Додик и неговите приближени".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6080 |09.01.2024 ISW: Украйна има нужда от повече ПВО. Русия държи хиляди украински цивилни в наказателни колонии . 0| 3900 |09.01.2024 Оставки по върховете на властта: Франция очаква новия си премиер . 1| 4036 |09.01.2024 Застудяване и условия за виелици и навявания днес . 1| 4050 |08.01.2024 Постоянен арест за двамата обвиняеми за жестокото убийство в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads