Реклама / Ads
4| 3886 |22.12.2021 НОВИНИ

САЩ: „Златните паспорти“ в България – пречка за безвизов режим

.
САЩ са поставили въпроса с издаването на т. нар. "златни паспорти" в преговорите за отпадане на визите за граждани на България, Румъния и Кипър. Това се казва в доклад на Европейската комисия за хода на преговорите с Вашингтон за правото на всички европейски граждани на безвизово пътуване до САЩ.
 

Вашингтон отчита нужда от подобряване на системите за издаване на паспорти, особено по отношение на случаите на предоставяне на гражданство срещу инвестиции ("златни паспорти"), при измамите в паспортните служби, при обработката на биометрични данни и по въпроса с корупцията на държавни и общински служители, се казва доклада, цитиран от БТА.

 

Според най-новите данни делът на отказите за визи за САЩ на български граждани отново се повишава, след като през 2019 г. за първи път спадна под 10 на сто от общия брой на подадените молби.

 

По последни данни от 2020 г. този делът на отказите нараства до 12,52% за България, за Румъния е 10,14% и за Кипър – 6,21%. И за трите държавите процентът на отказите се увеличава. Условието на САЩ отказите да не надвишават 3%, за да отпаднат визите.

 

В доклада на ЕК се уточнява, че промяната в данните може да се дължи на ограниченията за пътуване заради пандемията. Допълва се, че през пролетта на идната година ЕС, САЩ и засегнатите страни отново ще преговарят по изпълнението на плановете за отпадане на визите.

 

Европейската комисия обявява, че от 2014 г. са предприети множество стъпки за отпадане на визите за всички европейски граждани. През миналата година Европейският парламент настоя комисията да предприеме ответна мярка и да върне временно визите за граждани на САЩ, когато пътуват до ЕС. ЕП предаде комисията и на Съда на ЕС за неизпълнение на задълженията.

 

ЕК казва, че няма да предложи връщане на визите, защото това би било контрапродуктивна стъпка срещу ключов стратегически партньор. Според Брюксел връщането на визите би имало отрицателно отражение - политическо, икономическо, финансово, социално, и няма да послужи за постигането на крайната цел. ЕК уточнява, че никоя от засегнатите страни не е поискала връщане на визите за граждани на САЩ.

 

През октомври миналата година ЕК предупреди България, че може да бъде застрашена от наказателна процедура за "златните паспорти". Подобна процедура бе задействана срещу Малта и Кипър. През април ЕП отново предупреди: Страни като България, Кипър и Малта трябва да прекратят издаването на „златни паспорти“. ЕП подготвя законодателство, което предвижда от 2025 г. предоставянето на гражданство срещу инвестиции в ЕС да бъде забранено.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3599 |22.12.2021 Пендаровски: Не е нужно да бързаме в преговорите с България . 11| 3163 |22.12.2021 Първи случай на Омикрон в България обяви частна лаборатория . 9| 3357 |22.12.2021 Санкции за България от Съда на Европейския съюз заради мръсния въздух . 34| 4162 |21.12.2021 Стефан Янев: Не са нужни допълнителни войски на НАТО в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads