Реклама / Ads
0| 5159 |22.07.2015 НОВИНИ

НС създаде Фонд „Сигурност на електроенергийната система”

.
Народното събрание създаде Фонд „Сигурност на електроенергийната система”. Това стана с гласуваните на второ четене промени в Закона за енергетиката. Фондът ще управлява средствата, постъпващи за целите на компенсиране недостига на средства за покриване на разходите, извършени от обществения доставчик, произтичащи от задълженията му. Компенсирането на недостига на обществения доставчик за покриване на разходите със средства от фонда се извършва ежемесечно, информира Фокус.
 
Производителите на електрическа енергия ще правят вноски във фонда в размер на 5 на сто от ежемесечните си приходи от продадена електрическа енергия без ДДС. Средствата и операциите на фонда се включват в консолидираната фискална програма, като средства и операции на други икономически обособени лица и не са част от държавния бюджет.

Фондът се ръководи от управителен съвет в 7-членен състав като министърът на енергетиката ще назначава председател на управителния съвет на фонда и ще утвърждава правила за представителство в управителния съвет. Членове на управителния съвет на фонда са по двама представители на Министерство на енергетиката и Министерството на финансите, един представител на Министерство на околната среда и водите и двама представители на производителите на електрическа енергия. Средствата по фонда се разходват за издръжка, свързана с осъществяване на дейността и за компенсиране недостига на средства за покриване на разходите, извършени от обществения доставчик, произтичащи от задълженията му по чл. 93а, определени с решение на комисията, включително за минал регулаторен период.
ДПС предложиха производителите на електрическа енергия да правят вноски във Фонд „Сигурност” в съответствие с вида източник, който използват и инсталираната мощност на енергийните им обекти, което в последствие оттеглиха.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4492 |20.07.2015 Дончев: Фондовете трябва да функционират през 2016-а . 0| 6214 |16.07.2015 Нинова: Повече яснота за парите на хората в пенсионните фондове . 0| 5099 |14.07.2015 Миков предупреди: Фондът в енергетиката, предлаган от ГЕРБ, ще обслужва частни нужди . 0| 5038 |08.07.2015 Оманският фонд съди България за фалита на КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads