Реклама / Ads
5| 3145 |08.03.2023 НОВИНИ

Сблъсъци в Грузия на протест срещу закон за ”чуждестранните агенти” по руски модел /видео/

.
Източник: Twitter
Протест в Грузия заради Закон срещу чуждестранните агенти доведе до тежки сблъсъци между демонстранти и полиция. Стигна се до хвърляне на бензинови бомби и камъни по органите на реда.
 

Вчера грузинските депутати дадоха първоначалната си подкрепа за проектозакон за "чуждестранните агенти“, който според критиците представлява авторитарна промяна. Решението накара хиляди хора да излязат на улицата, а полицията прибегна до употребата на водно оръдие и сълзотворен газ, за да ги разпръсне. 


Според недоволните граждани този закон може да навреди на надеждите на страната от Южен Кавказ за членство в Европейския съюз.


Законът, подкрепен от управляващата партия "Грузинска мечта“, ще изисква всички организации, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "чуждестранни агенти“ или ще бъдат изправени пред значителни глоби. Критиците казват, че това напомня на закон от 2012 г. в Русия, който оттогава се използва за потискане на несъгласието.


Говорейки в Берлин по-рано във вторник, грузинският премиер Георгий Гарибашвили потвърди подкрепата си за закона, като каза, че предложените разпоредби относно чуждестранните агенти отговарят на "европейските и световните стандарти". Повече от 60 организации на гражданското общество и медии заявиха, че няма да се съобразят със законопроекта, ако бъде подписан като закон.


Управляващата партия, която твърди, че иска Грузия да се присъедини към Европейския съюз, обвини критиците на законопроекта, че се противопоставят на Грузинската православна църква, една от най-уважаваните и влиятелни институции в страната.


През последните години правителството на Грузия се сблъска с критики от наблюдатели, които казват, че страната се движи към авторитаризъм. През юни ЕС отказа да предостави на Грузия статут на кандидатка заедно с Молдова и Украйна, позовавайки се на закъсалите политически и съдебни реформи.


Много грузинци гледат на Русия като на враг, след като Москва подкрепи сепаратистите в отцепилите се грузински региони Абхазия и Южна Осетия през 90-те години. Стотици хиляди грузинци остават вътрешно разселени в страната след няколко пристъпа на кървав етнически конфликт.

 

Идеята на "Възраждане"

 

Проектозаконът на “Възраждане” е лансиран като подобие на американския закон, който действа отвъд океана и респективно трябва да бъде приложен спрямо техните агенти у нас. 

 

Партията на Костадин Костадинов предложи проектозакон, който предвижда именно “чуждестранните агенти” да се регистрират, ако са получили пряко или косвено финансова или материална помощ от над 1000 лева от чужбина. Според закона на “Възраждане” те ще получат забрана да извършват дейност на територията на различни институции, сред които детски градини, училища, университети. Забранява се още да участват в политически дейности и да получават държавно и общинско финансиране.

 

Идеите обаче подозрително много напомнят на приетия в Русия закон срещу чуждестранните агенти именно от 2012 г., който служи и за основа на законопроекта в Грузия, довел до масовите протести. Той също е представян от Кремъл като аналогичен на американския, но това не отговаря на истината. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3599 |06.03.2023 Малтретираната от полицаи на протестите Цв. Цветкова, осъди МВР . 0| 2994 |06.03.2023 Сръбски националисти на протест срещу договора за добросъседство с Косово . 3| 3167 |05.03.2023 Протест в подкрепа на Александър Морфов в Пловдив . 4| 2959 |04.03.2023 Зърнопроизводителите подготвят протест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads