Реклама / Ads
0| 2486 |16.06.2023 НОВИНИ

НСОРБ иска МФ да предвиди средства в общинските бюджети за почистване на речните корита

.
Почистването на речните корита е държавен ангажимент и общините нямат пари за това, каза Даниел Панов Източник: БГНЕС
Националното сдружение на общините е водило тази седмица разговори с министъра на финансите Асен Василев в тазгодишния бюджет за общините да бъдат предвидени средства за превантивни дейности по почистване на речните корита.
 

Това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на Сдружението на общините. 

 

Почистването на речните корита е държавен ангажимент и общините нямат пари за това, разчита се на средства от републиканския бюджет и Националното сдружение на общините е водило разговори за това на 13 юни с финансовия министър, посочи кметът на Велико Търново и председател на Сдружението на общините Даниел Панов: 


„Трябва да представим някакви разчети в какъв диапазон да бъдат и по какъв начин Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, тези проекти все пак трябва да се гледат от нея, и да бъдат предвидени за превантивни дейности“. 

 

Общините настояват да се създаде национална комисия, която да изготви критерии за превантивни мерки на общините, а те да подготвят проектите си и държавата да ги финансира, защото превенцията е по-евтина от отстраняването на последствията, коментира Даниел Панов: 

 

„Всичко това, което се случи от май-юни, средствата, които държавата ще даде да излязат от това състояние хората в тези райони, ако ги беше дала в превантивна дейност, те щяха да бъдат поне 5 пъти по-малко“. 

 

Съгласуването на проектите на общините за почистване на речните корита отнема години, очерта като проблем председателят на Сдружението на общините и даде за пример Велико Търново, където от 24 проекти от наводненията през 2014 година до сега са изпълнени една десета: 

„Съгласуването на тези проекти трае от 8 месеца до три години“. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2632 |16.06.2023 Политолог: Добре подредените общества спазват закона, защото той дава предвидимост. Абсолютната власт е зло . 16| 4008 |16.06.2023 Русия прати ракети в Киев. Каза ли Кремъл на африканските делегати, че не иска мир, а война? . 4| 2708 |16.06.2023 ”Правосъдие за всеки”: Сарафов уж не искаше да сяда на стола на Гешев. Самоизобличи се като лъжец . 21| 2935 |16.06.2023 И.д. главен прокурор Сарафов ще преценява пак за поисканите имунитети на Борисов и Петков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads