Реклама / Ads
27| 5675 |04.09.2012 НОВИНИ

Семерджиев: Българите плащат по-малко за газ, отколкото би трябвало

.
Цената на газа, която ползват българските потребители, към момента е по-ниска, отколкото би трябвало да бъде, ако се отчиташе влиянието на всички параметри.
 
Това смята председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

По думите му факторите, които влияят върху цените на природния газ, са същите, които влияят на горивата – това са цените на петрола на международните пазари. Независимо от това, стойността на газа у нас е една от най-устойчивите, подчерта шефът на ДКЕВР.

Темата за цените на природния газ идва на фона на поскъпването на пропан-бутана по газстанциите, което в понеделник изненада неприятно шофьорите.

Според Семерджиев ако „Булгаргаз” предложи намаление на цената на газа, комисията ще го приеме, тъй като по принцип всички очакват синьото гориво в България да има стабилизираща роля на фона на увеличаващите се цени на всички останали горива.

„Газът запазва много добри нива, а алтернативните горива се повишават. Природният газ остава най-добрата алтернатива. Битовите потребители на природния газ са над 50 000”, добави Ангел Семерджиев с уточнението, че „Булгаргаз” досега не е ползвал външни кредити и неговата задача е да осигури сигурност на снабдяването и достатъчни количества и в хранилището.

Енергийният експерт подчерта, че "Топлофикация София" остава най-големият длъжник към българската газова компания. "Булгаргаз" е много зависим от паричните потоци и особено от средствата постъпващи от "Топлофикация София", подчерта Семерджиев, но обясни, че задълженията на дружеството няма как да се отразят на цените.

Директорът на ДКЕВР потвърди, че основният проблем на всички топлофикационни дружества си остава събираемостта. „Това е фактор, който влияе отрицателно на развитието на топлофикационните дружества. Практиката показва, че дружествата, които имат по-гъвкава политика спрямо потребителите, имат по-добра събираемост”, добави Семерджиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 81| 5872 |30.07.2012 Нова структура ще работи за сигурността на българите . 26| 5791 |26.07.2012 Росен Плевнелиев: Държавата да гарантира спокойствието на българите . 77| 7214 |02.07.2012 Ангел Семерджиев: Токът ще скочи отново заради въглеродните емисии . 11| 6292 |28.06.2012 Българите задлъжнели заради празници, балове и футбол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads