Реклама / Ads
1| 2970 |19.02.2022 НОВИНИ

Сепаратистите в Източна Украйна обявиха обща мобилизация

.
Източник: БГНЕС
Проруските сепаратистки лидери в Източна Украйна обявиха днес обща мобилизация на териториите по техен контрол, предаде Ройтерс. Това става ден след като наредиха евакуация на жени, деца и възрастни към Южна Русия, тъй като смятат, че има заплаха от конфликт.
 

Лидерът на самообявилата се Донецка народна република обяви, че е подписал указ за обща мобилизация на фона на растящи опасения за война в бившата съветска република.

 

„Призовавам моите съграждани от резерва да се явят във военните комисариати. Днес подписах указ за обща мобилизация“, заяви Денис Пушилин във видеообръщение, предаде АФП.

 

Народният съвет на ДНР утвърди провеждането на обща мобилизация на цялата територия на републиката, предаде ТАСС. Документът е бил представен от Наталия Пшеничная, председател на комисията по етика, регламент и организация на работата на съвета.

 

„Във връзка с непосредствена заплаха от агресия срещу ДНР от въоръжените сили на Украйна постановявам да се обяви и проведе мобилизация на цялата територия на републиката, като се призоват гражданите, които са в запас. Правителството на ДНР ще финансира мероприятията по мобилизация“, каза Пшеничная, цитирана от ТАСС.

 

Леонид Пасечник, лидер на Луганската народна република, също подписа указ за обща мобилизация.

 

Властите на ДНР и ЛНР обявиха в петък планове за евакуация на около 700 000 души, заради опасения от атака на украинските правителствени сили. По-малко от 7000 са били изведени от ДНР до събота сутринта, съобщи местното министерство на извънредните ситуации.

 

Украинските военни обяви днес, че са констатирали 12 нарушения на примирието оп проруските бунтовници в Донбас сутринта след 66 в предишните 24 часа.

 

Сепаратистките власти също съобщиха, че украинските сили са обстрелвали няколко села в събота.

 

Украйна отхвърля  твърденията, че подготвя офанзива към отцепилите се Донецк и Луганск и отправи призив към света да заклейми руските провокации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3000 |19.02.2022 Великобритания мести извън Киев посолството си в Украйна . 3| 3111 |19.02.2022 Взрив на газопровод в проруския Луганск в Източна Украйна . 45| 3379 |19.02.2022 Байдън: Путин е взел решение да нахлуе в Украйна . 13| 4462 |18.02.2022 САЩ изригнаха за евакуацията в Украйна: Москва използва хората като пешки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads