Реклама / Ads
18| 7503 |18.03.2014 НОВИНИ

Сергей Станишев за НЕК: Ще защитаваме потребителите и държавата

.
Източник: Булфото
Ситуацията в НЕК е трудна и с нея се сблъскахме още от началото на управлението ни. Да не забравяме, че за това бяха изнесени стряскащи данни от министър Драгомир Стойнев. Това, което прави много последователно министерството и ръководството на БЕХ и НЕК, е да възстанови балансите и ефективността на сектора, да овладее негативните тенденции, защото трябва да бъдат защити интересите и на държавата, и на потребителите. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на пресконференция в централата на партията.
 

По думите му с направените промени в Закона за енергетиката се е дала възможност ДКЕВР да взима решения, които са от полза за гражданите. „Искам да припомня, за да не бъдем късопаметни и да си затваряме очите, че по време на управлението на ГЕРБ бяха разрешени 1000 мегавата зелена енергия, които нарушиха енергийния баланс в страната ни и натовариха домакинствата и бизнеса”, подчерта Сергей Станишев. Той обясни, че през 2012г. България е изпълнила своите ангажименти по отношение на възобновяемата електроенергия. „Тези параметри можеха да се достигнат към 2020 г., а цената за това кой я плаща? Плащаме я всички ние. Поради тези причини се предприеха мерки в защита на гражданите. Затова подкрепям усилията и на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, и тези на НЕК по отношение на ЕРП-тата. Въпросното задължение от над 300 млн. лв. дължими към НЕК от трите дружества, считам че трябва да бъде изплатено. И съм убеден, че ДКЕВР ще действа принципно и на база на закона, както принципно трябва да действат и въпросните дружества”, каза още той.

Позицията ни за Украйна трябва да е в рамките на европейския тон
На въпрос, свързан със ситуацията в Украйна, лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че още утре ще бъде предложен за разглеждане в парламента проект на декларация на НС по повод събитията там. „Припомням, че нашият проект бе обявен преди около десетина дни. В него има ясна и принципна позиция, която стъпва на позиции на международното право, уважение и защита на териториалната цялост на Украйна, както и търсене на политическо решение и диалог. Надявам се и силно разчитам на политическите сили в НС да проявят мъдрост и да постигнем широко съгласие, защитавайки националния интерес на първо място по повод ситуацията в Украйна”, обясни той. Според него позицията ни трябва да бъде в рамките на европейската, като в същото време се съобразим и с нюансите от гледна точка на националните ни интереси. „Не бива да забравяме наличието на 250 000 етнически българи в Украйна, чиито интереси са важни за нас. Те трябва да почувстват българската защита в политически и дипломатически план, най-малко. От друга страна, ние трябва да се съобразим и с нашата икономическа свързаност с Русия по отношение на търговията и най-вече във връзка с доставките на енергоносители. Нека не забравяме, че нашите доставки почти изцяло идват от там. И проблемът с доставките не се дължи на българското правителство и нежеланието на страната ни да ги диверсифицира, а на това, че има външна намеса, и като пример мога да посоча проекта Набуко. Той бе подписан от мен като министър-председател, но бе провален не от нас, а от други страни. И ние сме дълбоко разочаровани от този факт”, заяви лидерът на БСП. Сергей Станишев подчерта, че имаме интереси и в туризма, които могат да бъдат засегнати от събитията в Украйна. „Не на последно място са и интересите ни в областта на туризма. Годишно в държавата ни пристигат около 600 000 туристи от Русия, и около 400 000 от Украйна”, каза той.

„Ние ще работим и ще подкрепим гласа на разума, на диалога и на намиране на политическо решение на кризата, което да стабилизира региона, защото от дестабилизацията му, България най-малко се интересува”, заключи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 7746 |15.03.2014 Блокират Орешарски и Станишев в Боровец?! . 40| 8103 |14.03.2014 Станишев повежда БСП за евровота . 62| 6517 |10.03.2014 Станишев: Ще подкрепяме правителството, докато изпълнява програмата си . 31| 6965 |09.03.2014 Петков: Станишев си копае землянка, да се скрие след изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads