Реклама / Ads
0| 2560 |11.10.2022 НОВИНИ

Сезонният грип нахлу в страната, как да го различим от COVID-19

.
С оглед навлизането в есенно-зимния сезон и увеличаването на броя на заразените с различни респираторни вируси е важно да знаем, че симптомите на COVID-19 са сходни с тези на други респираторни инфекции, в т.ч. тези на настинката и на сезонния грип. Как обаче най-лесно бихме могли да различим симптомите между двата вируса?

За да знаем от какво боледуваме и правилно ли е лечението ни, диагнозата не може да бъде поставена единствено въз основа на симптомите. По тази причина е важно при съмнение за инфекция с коронавируса SARS-CoV-2 или грип да бъде направено лабораторно изследване.

 

Настинката, сезонният грип и COVID-19 са причинени от различни вируси.

Най-честите причинители на настинка са риновирусите, но също така и други вируси като аденовируси, парагрипни вируси и др. Сезонният грип се причинява от грипни вируси тип А и тип В, а COVID-19 – от коронавируса SARS-CoV-2.

 

Заразяването и при трите заболявания става по въздушно-капков път. Признаците на „обикновената настинка“ са основно: запушен нос, хрема, кашлица, дращене в гърлото, отпадналост и главоболие. Също така може да се появи и лека температура. Обикновено оплакванията отшумяват в рамките на 2-5 дни. Сезонният грип се характеризира с внезапна поява на оплаквания, в т.ч. висока температура, суха кашлица и болки в гърлото, много често придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите, болки в очите. Усещането е за тежко боледуване и отпадналост. Най-честото усложнение е пневмонията. В редки случаи може да се стигне до възпаление на мозъка и/или на сърдечния мускул.

 

Най-често срещаните симптоми на COVID-19 са: кашлица, болки в гърлото, болки в крайниците, обща слабост, повишена температура и главоболие. Възможни са и други признаци на заболяването като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост, загуба на обоняние. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне белите дробове и други системи. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции.

 

Дългосрочните последици за здравето могат да се проявят седмици и дори месеци след COVID-19. Особено уязвими при заразяване както със сезонния грип, така и с коронавируса са възрастните хора и лицата с хронични заболявания.

 

При тях рискът от тежко боледуване е значително по-висок и по тази причина е важно да се защитят, ваксинирайки се срещу сезонен грип и COVID-19.

Ваксините срещу грип и срещу COVID-19 могат да бъдат приложени едновременно, като не се поставят в една и съща ръка.

 

По отношение на ваксинацията срещу COVID-19: За първична ваксинация в страната се прилагат оригиналните и РНК ваксини Comirnaty и Spikevax и векторната ваксина JCOVDEN. Като бустерни дози се прилагат ЕДИНСТВЕНО адаптираните иРНК ваксини: - Comirnaty Original/Omicron BA.1; - Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1; - Comirnaty Original/Omicron BA.4-5. Бустерна доза с адаптирана иРНК ваксина могат да получат всички желаещи да се имунизират граждани, навършили 12 г. със завършен ваксинационен курс или с поставена бустерна доза с оригинална иРНК ваксина (първи или втори бустер) преди повече от 3 месеца.

 

По отношение на ваксинацията срещу сезонния грип: Гражданите, навършили 65 години, могат да получат безплатно грипна ваксина при своя общопрактикуващ лекар. За целта, в изпълнение на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, за предстоящия грипен сезон, в България са доставени 190 хил. ваксини, чието разпределение към личните лекари се очаква да приключи в рамките на настоящата седмица. Ваксините срещу COVID-19 и срещу сезонния грип предпазват от тежко боледуване, последващи усложнения за здравето и летален край.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 16711 |09.10.2022 Тагарев: Лоша е идеята за самолети „Грипен“ , Радев урежда приятелите си . 3| 3347 |08.10.2022 Военният министър за изтребителите: От ”Грипен” още не са отговорили . 6| 15671 |07.10.2022 Изненада! Швеция иска да ни даде 8 изтребителя ”Грипен” . 3| 2877 |07.10.2022 БСП против разходи за ”Грипен”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads