Реклама / Ads
0| 3255 |16.04.2022 НОВИНИ

Шаламанов: Опитите за овладяване на Черноморското крайбрежие крият риск и за България

.
Велизар Шаламанов
Битката за Източна Украйна е ключова. Това ще бъде сухопътна операция. Без сериозна противовъздушна отбрана на украинските войски ще бъде трудно да се справят с тази агресия.
 

Това каза  пред БНР бившият военен министър и военен експерт Велизар Шаламанов. "Определено им трябват тежки въоръжения, за да могат да се изнесат боевете извън градовете и да се намали рискът за цивилното население, за цивилната инфраструктура. Решаването на тази операция дори в календарното време, с наближаването на 9 май, има голямо символично значение за руснаците. Което означава, че те ще хвърлят всички сили. Логистиката за руските военни части на изток ще бъде по-лесна, защото са по-близо до руската граница, както и заради създадения коридор от Крим към Донбас", допълни експертът. 

 

На изток има достатъчно украински сили - тяхното обграждане и евентуален успех на руската армия практически ще обезсили много сериозно украинските въоръжени сили, заяви Велизар Шаламанов. Според него резултатите от тази битка на изток ще предопределят шанса за прекратяване на огъня, а след това възможност за договаряне на стъпки към мира. Относно прегрупирането и насочването на руските войски на изток бившият военен министър коментира:

 

"На стратегическо ниво промяна няма. Това е тактическа адаптация след крупния неуспех да бъде овладян Киев, да бъде сменено правителството, да е поставено марионетно управление, да започне процес на денацификация, както казва Путин, което означава прочистване на украинското общество от свободомислещи хора. Тактически се търси военен успех в Източна Украйна."

 

Опитите за овладяване на цялото Черноморско крайбрежие, свързването с Приднестровието и удържането на голяма и икономически важна част от Украйна са сериозен риск и за България, изтъкна Велизар Шаламанов. "Овладяването на тази част от Украйна ще направи икономическото опериране в Черно море почти невъзможно, много трудно и ще намали възможностите за бързо възстановяване на Украйна."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14354 |25.03.2022 Шаламанов: Разузнаването на Путин го подведе трагично . 0| 3382 |16.03.2022 Украински дипломат: Опитите на Шрьодер да посредничи между Русия и Украйна са се провалили . 0| 3111 |11.03.2022 Велизар Шаламанов: Има много къртици в родните служби . 0| 4535 |08.03.2022 Шаламанов: Русия губи войната в Украйна в три стратегически направления

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads