Реклама / Ads
2| 2549 |30.06.2023 НОВИНИ

Шаламанов: “Вагнер” в Минск включва и Беларус като източник на риск

.
Групировки, които за съжаление са силно въоръжени в една страна, която извърши агресия над свой съсед и това е преди всичко източник на риск, на заплахи за региона, включително и за България. Това, че вече ”Вагнер” е така да се каже в Беларус, включва и Беларус в това уравнение на нестабилност и източник на рискове.
 

Това заяви пред Българското национално радио Велизар Шаламанов, експерт в геополитиката и бивш министър на отбраната.

 

По думите му липсата на непосредствена военна заплаха не означава, че рискове не съществуват.

 

“Ние трябва да си затваряме очите пред дезинформацията, пропагандата, потенциалните кибер рискови диверсии и развитието на така наречените информационни психологически специални операции, които са в основата на доктрината на Русия за дестабилизация на Запада”, допълни Шаламанов.

 

Той бе категоричен - неуспехите на Русия на фронта в Украйна няма да потушат напрежението, а напротив - ще доведат до още по-остро противопоставяне в Русия, което ще засили амбицията на сегашното руско ръководство за информационни психологически специални операции по дестабилизиране на Запада. По думите му България е най-уязвимата от страните, които се намират в непосредствена близост до Русия.

 

"Основният проблем е в това, че се даде достатъчно време на руските сили да се окопаят и най-вече брутално, както извършиха агресията да минират практически цяла Южна Украйна, с което не само да затруднят военните операции, но по същество да създадат дългосрочни проблеми за възстановяването на Украйна, за използването на тази територия", каза Шаламанов. 

 

Той добави, че героизмът, иновативността на украинците и тяхната мотивация, както и помощта от Запада са много важни, но една съвременна военна операция без въздушно превъзходство е трудно да бъде успешна в краткосрочен период.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2585 |30.06.2023 Заради “Вагнер” в Беларус: Зеленски иска затягане на мерките на север . 2| 2572 |30.06.2023 Ген. Армагедон - ВИП член на “Вагнер”? . 3| 6043 |30.06.2023 “Вагнер” на кръстопът: Какво се случва с частната армия на Пригожин и войната в Украйна? . 10| 2935 |29.06.2023 Кремъл спира участието на “Вагнер” във войната в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads