Реклама / Ads
0| 3688 |12.06.2022 НОВИНИ

Шефът на парламента: Няма да подкрепим нов кабинет с премиер, който не е Кирил Петков

.
Никола Минчев
„Чисто математически – това е възможно. При 240 народни представители – 121 са необходими за мнозинство в парламента. Но ако говорим от гледна точка на принципи – така че всяка формация да спазва това, което в заявила преди изборите – не виждам кое е това ново мнозинство.” Така шефът на парламента Никола Мминчев коментира вариант за друго правителство в рамките на този парламент.
 

Няма да подкрепим друго правителство, включително и с мандата на "Има такъв народ", ГЕРБ или ДПС, уточни шефът на парламента.

 

Правителство на малцинството трудно е просъществувало в България, но говорим за отделни депутати, които да ни подкрепят, за да има в парламента едно истинско мнозинство, очаква Минчев.

 

Все още няма решение кой ще оглави овакантените министерски места от "Има такъв народ". Оставките трябва да бъдат гласувани в парламента, за да може да се сменят едни министри с други, каза Минчев и добави, че ще бъдат гласувани, когато Министерски съвет предложи проект за решение за смяна на едни министри с други. Няма законов срок кога да бъдат сменени министрите.

 

Той беше категоричен пред Нова теевизия, че той няма списък с хора, които да отмята. „Не мисля, че някой води точен списък, защото това не е точна наука. В крайна сметка има хора, съвест, убеждения”.


„Няма потвърдени първи имена и лица. Това е постепенен процес, в който хората разбират накъде вървят и накъде могат да тръгнат. Категорично вярвам, че можем да намерим тези 12 души, които да ни подкрепят. ИТН е най-очевидния избор. В НС има 240 депутати, всеки от които е със собствен морал и действа по собствена съвест и убеждения. Така че, всеки, който би искал да ни подкрепи – това е чудесно”, посочи той. И допълни: „Няма отправени конкретни покани. Ние предлагаме – заедно да работим за бъдещето на страната”.


Актуализацията на бюджета е по-големият приоритет в момента пред смяната на министри. „Тя трябва да бъде приета до края на месеца, за да могат да се изчислят пенсиите и от 1 юли пенсионерите да могат да получават новите си пенсии. Това има приоритет пред смяната на министрите. Актуализацията е по-важният въпрос”. Това заяви в студиото на „Събуди се” председателят на НС от ПП Никола Минчев.


„Факт е, че имам най-добрия поглед върху цялата пленарна зала. Но това не е стока за набелязване. Това са хора със съвест. Всеки от тези народни представители от ПГ на ИТН, който смята, че настоящия начин на действия, които ръководството му предприема не е най-добрият за България и не затова депутатът е влязъл в политиката – се надяваме, че може да реши, че има и по-добър път”, коментира той въпроса има ли набелязани 12 депутати, които да подкрепят актуализацията на бюджета в парламента.


Той коментира и овакантяването на министерските кресла. „На практика те не са овакантени. Има подадени оставки – и то не всички. Те обаче трябва да минат през НС и там да гласуваме смяната на едни министри с други. Това трябва да стане с проект на решение на МС с персонални промени. Няма законов срок, който да регламентира тази процедура”, обясни Минчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6989 |11.06.2022 Шефът на БАБХ потвърди, че записът е истински. Подали му пари, не документи . 0| 3813 |11.06.2022 Атанас Славов, ДБ: Правителство на малцинството няма да продължи дълго . 0| 13584 |11.06.2022 Шефът на БАБХ към Фрог: Кажете си източниците! . 0| 4088 |10.06.2022 Зарков: Петков и Нинова говорят за правителство на малцинството, а такова животно няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads