Реклама / Ads
20| 6295 |28.01.2022 НОВИНИ

Шефката на ЕК в скандал заради SMS-и с директора на Pfizer

.
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се забърка в скандал заради кореспонденция с шефа на фармацевтичната компания Pfizer Алберт Бурла. Омбудсманът на Европейския съюз Емили О’Райли посочи, че ЕК крие съобщенията между двамата, които са свързани с покупката на разработените от Pfizer/BioNTech ваксини срещу COVID-19.
 

Скандалът с кореспонденцията между фон дер Лайен и Бурла избухна през април миналата година, когато статия в New York Times разкри, че шефката на ЕК и изпълнителният директор на фармацевтичния гигант са разговаряли за доставките на ваксините в държавите от блока. В разгара на скандала журналист омоли ЕК да направи тези съобщения, както и други документи, публични. Такива обаче все още не са предоставени. 

 

Според твърденията на омбудсмана на ЕС бездейства и не е изпратил запитване до кабинета на фон дер Лайен за предоставяне на тази кореспонденция. О’Райли е категорична, че това противоречи на принципите за прозрачност и всякакви стандарти. 

По-късно представител на ЕК заяви, че текстовите съобщения засега не се разглеждат засега като документ и затова не попадат в обхвата на правилата. Според говорителя правилата не предвиждат всяко разменяно съобщение да се пази.


Говорителят заяви, че Фон дер Лайен е общувала с кого ли не, за да осигури достатъчно ваксини против коронавирус за европейците. Той поясни, че в преговорите с производителите на препаратите са участвали представители на ЕК и на държавите от ЕС.

 

Според него това, че Фон дер Лайен и Бурла са си писали съобщения, е обяснимо, защото са обсъждали въпрос от висок обществен интерес.

Комисията трябва да изпрати отговор до 26 април.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 3479 |28.01.2022 Със скандал приключи първото заседание на работната група в МС за COVID мерките. ”Възраждане” се оплакаха . 12| 3054 |28.01.2022 ГЕРБ искат извънредно заседание на енергийната комисия заради тока за църкви и училища . 38| 18992 |28.01.2022 Серенадата на Путин се оказа неуспешна. Италианска банка даде назад заради кризата с Украйна . 32| 6256 |28.01.2022 АЕЖ с призив заради изказване на Янев: Четете качествена българска и чужда преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads