Реклама / Ads
2| 4265 |17.10.2019 НОВИНИ

Шестима изтъкнати българи бяха удостоени с висши държавни отличия

.
Източник: БГНЕС
На церемония в Гербовата зала президентът Радев удостои с ордени шестима изтъкнати дейци в областта на науката, образованието, спорта, медицината и белетристиката, предаде БНТ. ”Знак за виталността на нашата нация са успехите на световно равнище, които са постигнали видните българи, отличени днес с държавни отличия”, заяви Румен Радев в приветственото си слово.
 

С орден „Стара планина“ първа степен бяха отличени писателят Владимир Зарев за заслуги в областта на културата и изкуството, както и легендарният баскетболист Атанас Голомеев за спортните му победи. Акад. проф. Владимир Овчаров бе награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ с огърлие за принос в развитието на медицинската наука и образование у нас.

 

С орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен държавният глава удостои акад. проф. доктор на техническите науки Чавдар Руменин за забележителните му научни постижения. Вирусологът акад. проф. доктор на медицинските науки Ангел Гълъбов също беше отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за принос в сферата на образованието и науката.

 

Христо Мирянов бе удостоен с медал „За заслуга“ посмъртно. Отличието на известния треньор по борба е за принос в областта на спорта. Медалът бе приет от неговия син Георги Мирянов.

 

Президентът Радев изтъкна, че гражданската и професионалната енергия на отличените издигат националното самочувствие на обществото ни. „Въпреки различните направления, в които работите, между вас има здрава и дълбока връзка. Тя се изразява в отговорното ви отношение към бъдещето на идните поколения българи“, обърна се държавният глава към носителите на висшите отличия.

 

От името на наградените благодари Владимир Зарев. Тези отличия ни задължават и в бъдеще да служим със знанието, с безсънието и таланта си на България, заяви писателят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4358 |17.10.2019 Евростат: 83% от учителите в България са жени . 10| 6676 |17.10.2019 България е най-мразена от македонците след Гърция . 0| 4158 |17.10.2019 Милен Керемедчиев: България и Унгария се изказват предпазливо за санкции срещу Турция . 17| 16152 |16.10.2019 Илиян Василев: Борисов не разбира, че България е загазила яко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads