Реклама / Ads
1| 3566 |05.03.2019 НОВИНИ

Ще отваряме жп пазара за чужди превозвачи

.
Български държавни железници
България отваря жп пазара за чужди превозвачи. Тази година за подобряване на услугата БДЖ ще инвестират 71 млн. лв
 

БДЖ ще инвестират 71 млн. лв. тази година за подобряване на услугата. През 2018-та са превозени най-малко пътници за последните 10 години. А с промени в Закона за железопътния превоз по изискване на Европейския съюз България отваря железопътния си пазар за чужди превозвачи. Либерализацията означава, че БДЖ ще влезе в конкуренция с чужди частни превозвачи, съобщава БНТ.

 

Според експерти, обаче, БДЖ няма да издържи в конкуренция с чужди превозвачи.

Холдингът е отчел 430 000 минути закъснение през 2018 г., което е 298 календарни дни. Заради остарял състав дневно Холдингът има недостиг на между 4 и 16 локомотива и 50 вагона.

 

Заради състоянието на БДЖ, държавата най-вероятно ще ограничи либерализацията до 2024 г., когато изтича сегашният Договор за обществен превоз на пътници между Министерството на транспорта и Холдинга.

 

Либерализирането на железопътния пазар на пътнически превози в България е с обещание за бързи, удобни и чисти влакове. Това следва да е пряко следствие от приемането на Четвъртия жп пакет на европейско ниво. Въпросът е каква ще е цената и ще има ли интерес от чужди компании?

 

"Към момента пазарът е такъв, че ако навлезе чужд превозвач, ще се наруши при всички случаи равновесието", коментира Веселин Василев, председател на ИА "Железопътна администрация".

 

"БДЖ не е готова за либерализацията на пазара, защото не предлага качествена услуга - и скорост, и комфорт, и закъснение на влакове, отмяна на влакове - това са все неща, които сега са ежедневие за железниците.", казва Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите, КНСБ.

 

Според данните годишно БДЖ превозва между 23 и 27 милиона пътници. Приходите са за 350 млн. лв., като половината са от държавата заради извършвания от БДЖ обществен превоз на пътници. Според експерти интерес от частни железопътни превозвачи се очаква да има към линиите София-Свиленград и София-Бургас. Към първата, защото е международна транзитна линия, а към втората - тъй като традиционно по нея има сериозен пътникопоток. Всяко отлагане на пълната либерализация, според експерти, ще е във вреда на пътниците, но пък жп превозът у нас ще става все по-привлекателен заради навлизането на тол системата и за автобусните превози от тази година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3818 |18.02.2019 Курумбашев: ЕП гласува всяка държава сама да решава за достъпа на чужди фирми до автобусните ѝ линии . 13| 5517 |11.02.2019 Александър Йорданов: Зад отравянето на Гебрев стои желанието на Русия да ни изтласка от пазара на оръжие . 2| 4597 |06.01.2019 Сънародник: В Молдова българското гражданство се продава като картофи на пазара . 1| 4015 |16.12.2018 Електронните винетки на пазара от утре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads