Реклама / Ads
10| 2648 |06.08.2024 НОВИНИ

Ще пази ли Турция българското небе? Само "Възраждане" е против

.
Турски изтребители
Парламентарната комисия по отбрана подкрепи ратифициране на Меморандума за разбирателство между България и Турция за презгранични операции за Air Policing (охрана на въздушното пространство). От общо 13 гласували членове на комисията "за" се обявиха десетима депутати, а "против" - трима депутати от партия "Възраждане"
 

Предложението за сключване на меморандум с Турция беше внесено от служебното правителство.


Меморандумът бе подписан на 21 февруари 2024 г. в турската столица Анкара, след като в края на януари предишното правителство с премиер Николай Денков прие решение за одобряване на проект на меморандума.


Меморандумът регламентира основните принципи, процедури и условия за провеждане на презгранични операции по Air Policing, припомня БТА. Сред водещите принципи при изпълнение на тези операции е зачитането на националния суверенитет на двете държави. С документа се определят и националните органи, които имат правомощия при разрешаване на тези операции и тяхното провеждане. Целта е да се създаде и гарантира ефективна и оперативна система от органи и механизми, които да са адекватни от гледна точка на време за действие и експертиза на възникващата ситуация при осъществяване на презгранични операции по Air Policing във въздушното пространство на двете страни.

 

Това е третият подобен меморандум, след като България сключи такива с Гърция и Румъния.


Единствената разлика между меморандумите с Гърция и Румъния и този с Турция е, че с Турция страните нямат право да използват оръжия, обясни началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и добави, че с Гърция и Румъния има процедура за това. По думите му меморандумът е реципрочен и двете страни имат еднакви права.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2785 |06.08.2024 Докторски грабеж на "Златни пясъци": Литовци платиха 1494 лева за преглед на дете . 2| 2475 |06.08.2024 Страшна статистика - 5-етима загинали, 192-ма ранени при 323 произшествия с тротинетки . 2| 2502 |06.08.2024 Гневни протести заради безводие в Централна Бългярия . 15| 3170 |06.08.2024 Путин пак с чистка във военно министерство заради провала в Украйна, дава средства от МО на ФСБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads