Реклама / Ads
9| 3032 |10.02.2021 НОВИНИ

Ще мерим чистотата на столичния въздух на всеки 5 секунди. Но какво правим после?

.
Днес стартират 72-часовите проби на новата мобилна автоматична станция за измерване показателите на атмосферния въздух на територията на Столичната община. Много пъти обаче чуваме сладките приказки колко често се мери чистотата на въздуха. Но какво се предприема?
 

Мобилната автоматичната станция отговаря на всички европейски стандарти, сертифицирана е и по този начин Общината гарантира допълнителна информация, която ще може в реално време данните, съобщи заместник-кметът на София Десислава Билева.

 

Тя отбеляза, че на всеки 5 секунди данните се събират на сървъра, информацията от който ще може да бъде предоставена на всеки гражданин от сайта на Столичната община.

 

С новата мобилна автоматична станция се допълва инструментариумът за измерване показателите на атмосферния въздух. Преимуществото на мобилната станция е, че ще може да бъде използвана при всякакви случаи. Тя ще работи 24 часа без прекъсване и ще бъде позиционирана на различни точки на града.

 

Много пъти чуваме сладки приказки колко често сме измервали нивото на замърсяване в града. Въпросът е обаче не колко често ще отчитаме нивото на чистотата на въздуха, а какво ще бъде предприето след констатацията за неговото замърсяване.

 

На 3 февруари Европейската комисия реши за пореден път да предяви иск пред Съда на ЕС срещу България заради мръсния въздух.

 

Според Комисията у нас систематично не са спазвани пределно допустимите стойности за прахови частици и не са предприети подходящи мерки за гарантиране, че периодът на превишаванията е възможно най-кратък. На същия ден бе отчетено, че София трета в света по мръсен въздух.

 

Към този час столицата ни се намира на 70 място по чистота на въздуха в целия свят според ранкинга за замърсяване на въздуха на iqair.com.

 

Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4729 |07.02.2021 Откриха труп на мъж в езерото в столичния кв. ”Дружба” . 18| 5685 |29.01.2021 Нападнаха жена в столичния градски транспорт пред очите на десетки пътници . 1| 3322 |14.01.2021 Новата тикет система в столичния градски заработва до края на януари . 1| 3763 |12.01.2021 Верижна катастрофа на столичния околовръстен път. Има пострадали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads