Реклама / Ads
3| 6752 |08.02.2012 НОВИНИ

Силен вятър и огромни вълни превзеха Черно море

.
Силен вятър и огромни вълни, прехвърлящи вълнолома затвориха варненското пристанище, съобщава БГНЕС.
 

 

Температурата в морската столица днес е -11 градуса, но усещанията за студ са много по-големи. Кметът на Поморие Иван Алексиев обяви бедствено положение в общината, след като изслуша доклада на членовете на Кризисния щаб. Ситуацията е кризисна за града и за Ахелой. Вследствие на силния вятър и вълнение в Черно море е нарушена цялостта на пясъчната коса в отсечката между източния край на каменната дамба и почивните станции "Козлодуй" и "Анимяк", намираща се в северната част на Поморие, в района на Централен плаж, в отсечката между Военно-почивен дом и сградата на централния вход на плажа, в района на булевард "П. К.Яворов" в отсечката между западния край на брегозащитната стена и бивш Лимонаден цех. Стихията е разбила яхти и лодки, намиращи се в източен и южен хелинг, и в района на лодкостоянката в квартал "Свети Георги" в Поморие. В района на пристанище - РК "Димчо Карагьозов" са скъсани швартови въжета и се създава опасност за другите плавателни съдове в акваторията на пристанището.

 

В Ахелой е прекъснат достъпът до източния рибарски хелинг, подкопан е пътят, свързващ Ахелой с КК "Мидия". Съборена е част от брега на къмпинг "Ахелой", вследствие на силна приливна вълна и свлачищни процеси. Нивото на река Ахелой е достигнало критични прагове и има опасност от заливане на ГП I-9 Варна - Бургас и КК "Мидия". Планирано се контролира нивото на язовир "Ахелой", като това се осъществява от "Напоителни системи" ЕАД. И в двата града има предприети аварийно-възстановителни работи по възстановяване на брегоукрепителните съоръжения. Електрозахранването на територията на Община Поморие е нормално. Проблеми с водоподаването няма.

 

Всички пътища, без засегнатите, в общината са проходими при зимни условия. Няма данни за бедстващи хора, включително родилки, болни и лица на хемодиализа. Няма данни за аварирали автомобили. Наличната снегопочистваща техника е в готовност по всички направления. Тъй като силният вятър води до снегонавявания, всички кметове и кметски наместници са уведомени за наложените ограничения за движение на МПС. Координацията със снегопочистващата фирма, ЕВН-Поморие, ВиК-Поморие, РУП-Поморие, РСПБЗН-Поморие, е на много добро ниво, уточниха от общината.


Продължава изграждането на диги в Поморие. "Най-невралгичната точка в Поморие към момента е на улица Морска в местността Косата, където са почивните станции. Морето и Поморийското езеро ги дели един път и ако стане връзка езеро-море има опасност да залее града", заяви кметът на град Поморие Иван Алексиев. Морето е взело три лодки, имало е опасност един кораб да потъне. Кирил Стамов е рибар от 25 години. По чудо не се е разделил с лодката си. Тя беше днес първата, която изкараха с кран. Господин Гражев е един от хората, които живеят на улицата, където морето е пробило. "Снощи беше много страшно. Преди 5-6 години морето заля града. Дано не се повтаря", каза той.

 

Бурното вълнение на морето тази сутрин достигна 6 бала край курорта "Камчия". Вълните са високи около 5 метра, каза доц. Атанас Палазов - директор на Института по океанология към БАН. Той заяви, че подобно бурно вълнение се наблюдава няколко пъти годишно, но не всяка година е толкова силно. При такова вълнение малки лодки не трябва в никакъв случай да излизат, предупреди океанологът.


Най-големите вълни, които са регистрирани през годините във Варненския залив, са били около 6 метра. Това може да се получи само при север-североизточен вятър, посочи доц. Палазов.

 

Вълнението в открито море е още по-голямо. Вълните, които въздействат на брега, обаче са по-опасни. Поражения и наводнения по брега може да има, ако заедно със силното вълнение има и повдигане на морското ниво. Засега няма сведения за такова. Ако духа 5-6 дни, тогава става опасно, обясни директорът на Института по океанология.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 74| 16376 |08.02.2012 10-метрови вълни заляха Поморие, цунами удари и Варна . 6| 5941 |26.01.2012 Обилни снеговалежи, силен вятър и код “оранжев” в 13 области . 66| 5666 |25.01.2012 Опозицията гневна - Бойко бил безсилен пред Цветанов . 13| 5734 |19.01.2012 О. Минчев: Първанов беше сив, но силен в задкулисните игри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads