Реклама / Ads
1| 6743 |18.10.2023 НОВИНИ

Силната миризма в Свищов вероятно е предизвикана от инсталация за изкуствена коприна

.
снимката е илюстративна Източник: личен архив
Източникът на силната миризма, която притеснява жителите на Свищов вероятно е Инсталация за производство на изкуствена коприна, стопансисвана от "Е. Миролио“ ЕАД. Това съобщи в предаването "Цветовете на Бълагария“ на "Фокус“ Милка Асенова, отговаряща за връзки с обществеността в РИОСВ – Велико Търново. 
 

Сигнал за проблема е получен на "Зеления телефон“ на екоинспекцията в 22:00 часа в съботната вечер. Асенова уточни, че това е първото официално оплакване от началото на годината.

 

"Към момента не са установени нарушения. Вероятни източници на неприятни миризми са Инсталация за производство на целулоза, стопанисвана от "Свилоза“ АД и Инсталация за производство на изкуствена коприна, стопанисвана от "Е.Миролио“ ЕАД. Двете инсталации са поставени под засилен контрол от страна на РИОСВ-Велико Търново, чрез извършването на ежегодни проверки за изпълнението на условията, поставени в издадените на дружествата комплексни разрешителни (КР). Към момента не са констатирани неизпълнение на поставените условия“, допълва експертът.

 

Качеството на въздуха в Свищов се следи чрез специална система, която е монтирана в сградата на Общината. Тя извършва денонощни, непрекъснати измервания на качеството на атмосферния въздух по основни показатели - ФПЧ 10, серен диоксид, азотен диоксид, озон.

 

"Поради специфичните особености на източниците на замърсяване в района на Свищов, освен основните показатели се измерват и серовъглерод и сероводород. Към момента не са установени превишения на измерваните газообразни замърсители – серен диоксид, азотен диоксид и озон. През последните години на територията на Общината се наблюдава спазване на нормите за качество на атмосферния въздух по показател ФПЧ 10. По отношение на специфичните замърсители – серовъглерод и сероводород през 2023-а не са регистрирани превишения на нормите за серовъглерод. От началото на годината са отчетени 52 броя превишения на средночасова норма и 16 броя превишения на средноденонощната норма за сероводород“, пояснява Асенова, като подчерта, че на 14 октомври /в деня на получаване на сигнала/ системата не е регистрирала превишения на нормите.

Проверката в Свищов продължава, като се очаква в града да пристигне и мобилна станция, която да направи допълнителни замервания.

 

"Предстои да бъде извършена проверка на място за работата на инсталациите на производствената площадка на ,,Свилоза“ АД. Инсталацията за производство на изкуствена коприна е временно спряна от 11 октомври, за което РИОСВ-Велико Търново е уведомена своевременно“, каза още специалистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4005 |18.10.2023 В базата данни на МВР не съществува българка с името на предполагаемия заложник на Хамас . 6| 3787 |18.10.2023 Миграционната политика на Европа е в центъра на вниманието след атентата в Брюксел . 2| 3760 |18.10.2023 Министър Цеков: Има данни за необичайно активна миграция в 343 населени места . 17| 5605 |18.10.2023 Путин заплашително след посещението в Китай: Самолети с ракети "Кинжал" ще патрулират над Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads