Реклама / Ads
2| 3876 |05.07.2021 НОВИНИ

Антон Зингаревич купи ”Ботев” (Пд), руски медии вещаят проблеми

.
Антон Зингаревич Източник: Спорт Експрес
Синът на руския милиардер Борис Зингаревич - Антон, вече официално притежава 99% от акциите на ”Ботев” (Пд). Те му бяха прехвърлени от председателя на Сдружение ”ПФК Ботев” Радослав Кошински. От страна на Зингаревич се подписа адвокат Слави Микински, който е пълномощник на руския бизнесмен, съобщи ”Сега”.
 

Освен акциите, новият собственик ще получи правото да използва клубната емблема. Зингаревич и Микински ще са част от новия Съвет на директорите на клуба, като в него ще влезе и испанецът Даниел Сереидо, който е изпълнителен директор на "Ботев".

Антон Зингаревич започна преговори за придобиването на пловдивския клуб още през декември м.г. Тогава той увери, че намеренията му са дългосрочни. Като потвърждение на това той прехвърли няколко играчи и треньора Азрудин Валентич от датския си клуб "Фремад" (Амагер) в "Ботев".

 
По различни причини обаче официалното встъпване на Зингаревич в клуба се проточи около половин година. Наскоро той успокои феновете, че не се е отказал от намеренията си: "Това не е кратък процес, това е дълъг процес на подобрение. Трябва да подобрим тима при следващата селекция. Финансовата ситуация е такава каквато е. В целия свят има проблеми заради кризата. Оцеляваме и имаме план за дългосрочното развитие на клуба. Нашата амбиция е да играем в Европа и ние ще постигнем тази цел рано или късно. Вярно е, че клуба страда в последно време и ще трябва да подобрим организацията."

Очаква се една от първите стъпки след влизането на Антон Зингаревич в клуба да бъде подписването на нов договор с капитана Тодор Неделев. От началото на месеца той е свободен агент, тъй като досегашният му контракт изтече. С национала обаче се преговаряше усилено в последните седмици и се стигна до споразумение той да преподпише, когато Зингаревич стане окончателно собственик на "Ботев" (Пд).

 

https://acompromat.com

Българският футболен клуб Ботев може да повтори тъжната съдба на хокейният клуб "Атлант". Той, подобно на този хокеен отбор в миналото, беше насочен към Антон Зингаревич, който преди това се яви в наказателно дело за присвояване на 2,5 милиарда рубли. Това пише в своя статия acompromat.com. Скандалният руски бизнесмен, шеф на холдинга Енергостройинвест (ESIH) и син на Борис Зингаревич, съсобственик на Ilim Group Антон Зингаревич, си намери нова „играчка“ - българският футболен клуб „Ботев“ от град Пловдив. Миналата седмица Антон Зингаревич се срещна с кмета на този град Здравко Димитров. Последният не крие надеждите си да получи нов спонсор за футболния отбор. Както пише българското издание "Марица", описвайки перспективите за сътрудничество със Зингаревич, семейното богатство на бизнесмена през 2018 г. надхвърлило милиард долара. Освен това сега Зингаревич притежавал правата върху 2 хиляди играчи по целия свят, предимно от Африка и Южна Америка. По-рано Зингаревич притежаваше английския FC Reading, който също можел да му помогне за развитието на Ботев. Кметът Димитров обаче забрави да каже на избирателите си една малка подробност. Точно сега Антон Зингаревич може да бъде замесен в наказателно дело в родината си Русия. Той е преследван от 2015 г. заедно с генералния директор на ESIH Константин Шишкин. Делото се отнася до евентуална кражба на заем от MTS Bank в размер на 1 милиард рубли, както и пари от дъщерно дружество на VEB - Bank Globex. Общият размер на щетите е 2,5 милиарда рубли. Ако Зингаревич беше замесен в това, с кои точно пари ще издъжа българския клуб? В случая с Globex парите са били предназначени за New Engineering Company (NIK) за изграждането на подстанция в района на Брянск. В същото време NIK преди това е взел заем за тези цели от Банката на Москва. Разследването смята, че след като е получил заема, NIK е платил за предполагаемото снабдяване със строително оборудване на структура, свързана със Зингаревич, а след това, чрез верига от фирми "уплътнители", парите отиват за изплащане на друг заем. През април 2015 г. New Engineering Company спря да плаща заема на Globex, а месец по-късно, както беше наредено, беше обявен в несъстоятелност.

По това време структурата на Зингаревич е спонсор на хокейния клуб „Атлант“. Според разследването Зингаревич е участвал в схеми за теглене на кредити и част от средствата може да се похарчи само за поддържане на Атлант, а част от него да отидат в чужбина. Надявайки се на обещанията на Зингаревич "Атлант" потъна в проблеми, а след това и в забрава В резултат на това Зингаревич-младши беше арестуван задочно и той бе принуден да се крие в чужбина две години. Клубът, останал без своя спонсор, на който се надяваха както играчите, така и техните фенове, изобщо остана без пари и престана да съществува.

Не очаква ли същата съдба и пловдивския „Ботев“? През януари 2019 г. наказателното дело срещу Зингаревич във връзка с евентуално присвояване на банкови средства беше прекратено „поради липса на състав на престъпление“. Според слуховете баща му Борис Зингаревич е помогнал за това решение. В крайна сметка Зингаревич-старши е доста млиятелен човек. Освен това компанията на Борис Зингаревич "Илим" действаше като гарант за един от заемите на банката МТС. По-късно това стана причината банката да се обърне към съда с иск за 155 милиона рубли срещу Борис Зингаревич и неговата „Илим“.

 

Мoscow-post.su на свой ред пише: Замесеният в наказателно дело за изчезнали милиарди Антон Зингаревич придобива българския футболен клуб „Ботев“ в Пловдив, в момент, когато може да бъде обявен за издирване в целия святот кредитори.

Изданието пише още, че държавната корпорация „Дом.РФ“, както и банките "Абсолют", "Санкт-Петербург", "Открытие", "МТС-Банк", "Связь-банк" и "Глобэкс" си търсят вземания и дългове от Зингаревич. Общата сума възлизала на около 3 млрд рубли. Затова е доста странно, че младият бизнесмен решава да придобие нова „играчка“.

След злополучното развитие на сделката по продажбата на ФК „Левски“ идва новината за придобиването на пловдивския „Ботев“ от Антон Зингаревич. Може тази сделка да се окаже големият шанс за „канарчетата“, а писанията в руски медии – неистини…

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 63808 |03.07.2021 Антон Кутев: Случват се ужасяващи неща. Не е изключено да стигнем до институционална криза . 3| 3299 |23.06.2021 Антон Кутев: Шефът на ДФ ”Земеделие” е оправдан по всички обвинения, ГЕРБ не са избрали верния човек . 16| 13446 |17.06.2021 Държавата е купила на Гешев мултитемпературен охладител за вино за 3249 лв . 16| 4437 |15.06.2021 Влади Горанов закупил офиси за над 750 000 лв. без кредит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads