Реклама / Ads
16| 25822 |07.02.2013 НОВИНИ

Синът на Миньо Стайков се предаде, крил се в ЮАР

.
Александра Арабаджиева и Стайко Стайков на тяхната сватба Източник: bnews.bg
Синът на карнобатския алкохолен бос Миню Стайков - Стайко, се е предал сам на спецпрокуратурата. Той бе издирван близо два месеца заради организиране на схема за източване на ДДС чрез внос на захарни изделия, като нанесената щета на държавата е около 2,5 млн. лв.
 
Арестът е потвърден и от ръководителят на специализираната апелативна прокуратура Светлозар Костов. Той уточни, че на 5-ти февруари, вторник Стайко Стайков е дошъл в спецпрокуратурата със свой адвокат. Повдигнати са му обвинения и към момента е задържан за 72 часа.

Има още четирима обвиняеми по това дело, които са задържани с постоянна мярка "задържане под стража".

Ръководителят на спецпрокуратурата отхвърли версията за някакви договорки между магистратурата и задържаните.

За Стайко Минев Стайков беше издадена европейска заповед за арест. Костов загатна, че синът на алкохолния бос Миню Стайков е пребивавал на територията на "далечна европейска столица".

Стайко Стайков се е укривал тези два месеца в ЮАР, научи Фрог нюз от свои източници, близки до разследването. Там той заминал спешно от Лондон, където го заварила вестта за акцията в на ГДБОП в офисите на „Винпром Карнобат” в столицата. В Англия той живеел със съпругата си Александра Арабаджиева, дъщеря на пловдивския бос Ветко Арабаджиев, в луксозен апартамент, където събирал шумни компании. Именно някои от лондонските му приятели съобщил в България къде се намира синът на Миньо Стайков. Това наложило светкавично да се изнесе в ЮАР, съпроводен от нежната си половинка. Там, по сведения на нашите служби, се подвизават още прословутите братя Галеви от Дупница, които избягаха от България, за да не лежат в затвора и Христофорос Аманатидис – Таки, който бе задържан в Дубай, но след това пуснат от местните правоохранителни органи.

Стайков-младши решил да се върне в родината и да се предаде след като си дал сметка, че не може цял живот да се укрива и да живее нелегално в държави, които нямат договори за екстрадиране със София. Адвокати на семейството обяснили, че рано или късно европейската заповед за неговото задържане ще го застигне. По-добре било да се предаде доброволно, да каже, че не е знаел че е издирван и да разчита на снисхождение заради съдействието му на прокуратурата. Освен това имало съмнение, че британските служби могат да изискат от институциите в ЮАР да им предадат Стайков-младши, а оттам насетне пътят към София бил лесен...

Стайко Стайков е считан за ръководител на организирана група за източване на държавния бюджет. Трима от тази организация бяха арестувани по време на акцията на ГДБОП „Захарно петле”. Това са Симеон Танев, Добрин Добрев и Веселин Ранчев, които са привлечени към наказателна отговорност. В хода на полицейското разследване било установено, че на върха на организацията стоял Стайко Стайков. Стайков ангажирал в схемата свои доверени лица. Някои от тях обаче се разприказвали пред разследващите, за да облегчат положението си и разказали, че захарта влизала у нас като вътрешнообщностна (в границите на ЕС) доставка от Гърция от дружества, които играели ролята на т.нар. буфери. По документи след това стоката се продавала на “кухи фирми”, а дължимото ДДС никога не се изплащало. Така държавата била ощетена с около 2,5 млн. лв.  В същото време захарта се продавала на пазара на доста по-ниски цени от реалните. Така бандата успяла да изиграе конкуренцията и да се наложи на пазара.

По този начин била ударена и конкуренцията в алкохолния бизнес, защото фирмите купували захарта на реални цени, а Стайков разчитал на значително по-ниски.

По този начин бил застрашен от фалит и най-големият захарен производител у нас заводът в Горна Оряховица. Оттам няколко пъти подали сигнали за случващото се на пазара, след което службите се задействали да разкрият причината за нелоялната конкуренция.

Докато разплитали тази афера антимафиотите стигнали до друга престъпна група, която източвала хазната чрез внос и сделки на всякакви продукти. Шеф на тази банда бил синът на бившия земеделски министър и социалист Георги Танев - Иван. Той източвал пари от всичко, което става за източване. Затова разследващите кръстили операцията срещу него "Универсалният". Иван действал в комбина с Георги Цанков - Фантастикото, известен като координатор и важна клечка в движението на Меглена Кунева. Той бил спонсор и на български поп изпълнители. Прочу се с внесения от негова фирма боб за бедни, пълен с гъгрици.

В аферата "Универсалните" била и Мила Георгиева, доведена дъщеря на бившия шеф на Агенция "Митници" Христо Кулишев. Главната роля в схемата играел и подсъдимият за убийството на Бай Миле - Тихомир Дончев - Мравката. Той се опитал да се спаси, като започнал да разказва всичко, което знае за Красимир Маринов - Големия Маргин, на който е бил личен шофьор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 9022 |01.02.2013 Княгиня Калина и синът й искат българско гражданство . 21| 7975 |20.12.2012 Синът на Гугушева е в бизнес отношения с подсъдим ирландец . 41| 6758 |30.06.2012 Джеймс Уорлик се включва в гей-парада; надявал се и синът му да отиде . 28| 9699 |20.06.2012 Синът на Аня Пенчева: Съжалявам!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads