Реклама / Ads
1| 2594 |16.07.2023 НОВИНИ

Синдикатите остават в стачна готовност, въпреки заявката за увеличение на заплатите

.
Около 300 млн. лева се търсят за увеличение на заплатите. Заявката на политиците от ПП-ДБ и ГЕРБ е, че ще се намерят около ⅔ от тях. Това обаче означава, че трябва да бъдат орязани други разходи от бюджет 2023, които е възможно да бъдат осигурени. Синдикатите обаче остават в стачна готовност.
 

Това заяви пред bTV шефът на КНСБ Пламен Димитров. 

 

Коментарът му идва след като по-рано днес финансовият министър Асен Василев посочи, че е възможно исканията на протестиращите синдикати за по-високи заплати да бъдат изпълнени. За да се случи това обаче трябва да бъдат орязани разходите в други сектори. 

 

План-сметката за 2023 г. бе одобрена на първо четене, но се очаква преди да бъде окончателно разгледан в пленарна зала, бюджетът да бъде прекроен. От ГЕРБ обещаха да внесат предложение за увеличения на заплатите в различни сектори за близо 200 млн. лева. Миналата седмица в парламента синдикатите започнаха и срещи с представители на парламентарните групи в опит да се обсъдят възможностите. 

 

Предстои среща на членове на бюджетната комисия във финансовото министерство в началото на следващата седмица, за да се уточнят евентуални буфери, които могат да се осигурят, но в рамките на 3-процентен дефицит.

 

“Не е просто, но не е и сложно. Трябва да спазим ограниченията на дефицита - 3% от БВП. Ние сме за еврозоната. Приходите обаче са напрегнати. В разходната част има две пера, откъдето да се вземат средствата - едно от тях са капиталовите разходи, които бяха намалени с 2 млрд. лева от Асен Василев - 8.2 млрд. са предвидени”, посочи Димитров. 

Той заяви, че около 1,5 млрд. лв. от тях вече са реализирани. 

 

"6,5 млрд. да похарчим за пет месеца до края на годината – това как ви се струва?", попита риторично президентът на КНСБ.

 

Вторият източник според него са средствата за издръжка, например парите за горива.

 

"7 млрд. похарчихме през 2022 г., 5 млрд. бяха през 2021 г. За 2023 г. сме заложили 9 млрд. при намаляващи цени. Там също има около 100 млн. лв. възможности", допълни Пламен Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3016 |16.07.2023 Исканията на синдикатите за по-високи заплати може и да бъдат изпълнени. Как? . 2| 2596 |14.07.2023 Синдикатите и депутатите си стискат ръцете. Споразумели са се за над 65% от исканията им . 2| 2593 |14.07.2023 Венко Сабрутев от ПП-ДБ: Разговаряхме със синдикатите, ще търсим максимално справедлив ръст на доходите . 4| 2547 |13.07.2023 Българските води на Черно море остават чисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads