Сирене от сухо мляко? Нямало проблем!
В България се произвеждат безопасни хранителни продукти, включително и кренвирши. Те се приготвят от 70% червено месо и 30% бяло, което на практика е сланина. От 4 до 6 лв би била цената на кренвиршите тогава, когато се спазват изискванията за производството им, обяви по БТВ К. Чакъров, представител на месопреработвателите в България. В хранителната стойност и вкусовите качества била разликата между кренвирш от 4 лв и такъв от 6 лв, както и в наличието на соя, която обаче като хранителен протеин не била вредна за здравето на човек. Добросъвестните производители го отбелязвали на опаковките. Цветът на добрия кренвирш бил бледорозов, добави Чакъров.
И пилешките, и говеждите кренвирши били добри, зависело от предпочитанията на потребителите. В саламите също имало месо, и то качествено, добави месопреработвателят.
Що се отнася до сиренето, при него в класическия му вид имало една-единствена рецепта: да се прави от мляко. Около 7 - 8 лв трябвало да е цената на сиренето, направено от прясно мляко, след всичките данъци и надценки, обясни Д. Зоров, председател на Националния млечен борд и сам производител. Това, че сирене се прави от сухо мляко, не било проблем, защото в сухото мляко се влагало най-доброто от истинското, дори бебетата се хранели с него. Всеки имал право да работи с каквито иска мазнини, но трябвало да ги обявява на опаковките.
Имало и кашкавалени продукти, зреещи по витрините, но тези видове се познавали, обясни Зоров. При ядене този кашкавал бил по-светъл на цвят и скърцал. Престъпление е да се слага сода каустик или сода бикарбонат, както понякога правели изкупвателните пунктове, за да завишат киселинността, добави Зоров, признавайки, че контролът е много занижен.
снимки Вяра ЙовеваОт единични стопани не може да се гради една икономика, заключи той. Българският производител се отличава от българския политик по отговорността, направи сравнение Чакъров, защото производителят всеки ден бил на избори пред потребителя. Frognews.bg
Моля, подкрепете ни.