Реклама / Ads
7| 5266 |06.04.2011 НОВИНИ

Скачат драстично съдебните такси?

.
Нови съдебни такси за обжалване на актовете за административни нарушения и огромно увеличение на таксите по наказателните дела от частен характер са поискали съдилищата от цялата страна се очаква да бъдат въведени в скоро време у нас.
 

Според източници във Висшия съдебен съвет обобщеният вариант за тези промени трябва да бъде приет от Министерството на правосъдието. Той ще бъде предложен за обсъждане след това пред Министерския съвет, който да издаде постановление за промени в тарифа номер 1 (за съдебните такси, бел. ред.) към Наредбата за държавните такси.

Съдилищата предлагат въвеждане на такса в размер между 20 и 50 лева за обжалване на наказателните постановления. Най-значителният брой такива актове се издават от МВР за нарушения на Закона за движение по пътищата. В момента гражданите могат да се жалят пред съда безплатно.

Ако подобна тарифа бъде приета, то до голяма степен би се обезсмислил финансовия аспект от обжалването, тъй като много от тези актове са за глоби в подобен размер.

Освен това съдилищата искат повишаване на таксите за завеждане на наказателно дело от частен характер. В момента това струва 12 лева, но магистратите искат цената на достъпа до правосъдието в тази му част да поскъпне до 50 – 100 лева. Ако бъде приета горната граница това ще представлява увеличение в размер на малко над 800 процента.

Значително по-малък брой съдилища искат увеличение на таксата за издаване на удостоверения за съдимост. В момента тази услуга струва 5 лева. Някои от институциите в съдебната власт са поискали записването на разграничения в процедурата в зависимост от целта, за която се иска удостоверението. Тяхното предложение е да няма вдигане на цената, ако документът се иска за кандидатстване за работа, и увеличение между 2 и 4 пъти, ако се иска с друга цел.

Почти всички съдилища са поискали увеличение на таксите за издаване на останалите видове документи, но те няма да бъдат обобщавани от Висшия съдебен съвет, защото са прекалено разнопосочни. Всички предложения трябва да бъдат изпратени за разглеждане в специално създадената работна група в правосъдното министерство.

ВСС няма да обобщава и предложенията за увеличаване на таксите по гражданските и административните дела. На този етап се очертава увеличение само на простите (фискираните) такси в съдебната система. Уверенията са, че таксите, които представляват процент от материалния интерес, няма да бъдат променяни.

Има искания и пререгистрацията на фирмите да стане платена. В момента за прехвърлянето на данните от съдилищата към Търговския регистър съдебната власт плаща по 15 лева на дело в полза на "Информационно обслужване".

Масово съдилищата са мотивирали своите искания с "големите" разходи, които имат за административно обслужване на гражданите и бързо амортизиращата се техника.

ВСС повдигна въпроса за увеличението на съдебните такси още в началото на тази година заради по-малката бюджетна субсидия, която магистратите получиха за 2011 година. Парите за консумативи на съдилищата са намалени от 18 млн. лева за миналата година на 13 млн. за тази. Според изчисленията на ВСС те ще стигнат най-много до август.

Въпреки че повдигна въпроса, съветът реши да стои леко встрани от темата и да играе ролята на посредник между съдилищата и правосъдното министерство, което трябва да вземе решението.

Темата за увеличение на съдебните такси бе повдигната и през 2010 година. Говоренето по нея обаче много бързо бе прекратено след критиките на редица правозащитни организации, че се оскъпява достъпа до правосъдие.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4895 |08.03.2011 Цените на хранителните стоки скачат с 15% . 16| 6036 |28.02.2011 Л. Груев: СРС-та драстично се намесват в живота на хората . 2| 4697 |04.11.2010 Пенсиите ще скачат, когато намалим дефицита . 1| 7224 |12.10.2010 Скачат осигуровките на барманите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads