Реклама / Ads

24| 5316 |04.07.2011 НОВИНИ

Скандал: И Върховният касационен съд бойкотира ВСС

.
Върховният касационен съд се присъедини към безпрецедентния бойкот, който магистрати от различни съдилища налагат на сегашния състав на Висшия съдебен съвет.

С подадени над 50% невалидни бюлетини на проведеното днес заседание върховните съдии на практика не са излъчили полагаемите им седем представители за общото събрание, което трябва да излъчи новите двама представители на съдебната квота във ВСС.

Те трябва да заменят Капка Костова и Галина Захарова, които миналия месец подадоха оставките си като членове на ВСС в знак на протест срещу лобизма и нагласената кадрова политика, прокарвана от съвета.

Бойкотът на ВКС е най-силният сигнал до този момент, че настоящият ВСС вече не се ползва с доверието на съдиите и трябва да си подаде оставката.

В петък магистратите от Софийския апелативен съд (САС) и от Благоевградския съдебен район отказаха свои делегати за избор на двама нови членове на ВСС от съдийската квота.

Празните бюлетини последваха призивите съдът да не попълва двете свободни места във ВСС с нови членове, за да не ги прави съучастници на една дискредитирана и провалена политика. Съдийският бойкот е в знак на солидарност с оставките на Захарова и Костова.

Малко след тяхното безпрецедентно оттегляне от ВСС, Съюзът на съдиите в България подкрепи поведението им и поиска оставката на целия Висш съдебен съвет заради безпринципната му кадрова политика.

Вече втора година този съдебен съвет е под непрекъсната критика за кадровата си политика и скандалите, които подкопават доверието в правосъдната система. Първият много голям скандал бе за Красьо Черния, който дискредитира изборите на ВСС за голяма част от ръководните позиции в съдилищата и прокуратурите в страната.

Последва предпоставеният избор на съдията под пагон Веселин Пенгезов за шеф на Софийския апелативен съд. В чест на избора си той вдигна банкет, на който присъстваха голяма част от членовете на съвета. После се наложи ВСС да уволнява Пенгезов заради провиненията му.

Последва избора на Георги Колев за председател на Върховния административен съд. Той бе избран с аргумент, че е много добър организатор, а сега съдебният инспекторат открил, че организацията в Софийския градски съд, който той ръководеше преди това, е "много лоша".

Чашата преля с избора на семейната приятелка на вътрешния министър Владимира Янева за председател на СГС, въпреки че тя имаше едва четири активни години като съдия. Впоследствие се оказа, че Янева вече година не дава ход на едно от делата за "Софийски имоти", дружество, с което тя е сключвала изгодни сделки като пълномощник на баща си.

През миналата седмица Върховният административен не се съобрази със съдийския бойкот и избра своите седем представители за Общото събрание на съдиите. Сред делегатите е и Георги Колев, чийто избор е вероятно част от причината за бойкота на неговите колеги.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 11| 4883 |23.06.2011 БСП бойкотира проектозакона за БГ дипломатите . 19| 5835 |31.05.2011 730 000 бойкотират "произвола на монополите" . 28| 4794 |30.05.2011 ДСБ бойкотира идеята за промени в Конституцията . 3| 4606 |12.05.2011 ВАС бойкотира съдилищата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ