Реклама / Ads
16| 5220 |25.03.2014 НОВИНИ

Не скочи ли токът поне със 7-8%, енергетиката колабира

.
Енергийната ни система няма да може да издържи ново поевтиняване на тока, както и задържане на цените на настоящите нива, заяви председателят на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска пред журналисти по време на пресконференция, в която участваха още председателят на съюза на икономистите в България Кръстьо Петков, председателят на асоциация Активни потребители Богомил Николов и др.
 

Тема на пресконференцията бе състоянието на енергетиката и ескалиралият конфликт между електроснабдителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН, Енерго про и Националната електрическа компания, предаде money.bg.

 

Припомняме, че миналата сряда Държавната комисия за енергийно и водно регулиране започна процедура за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества в България с мотив, че не са се издължили на НЕК за суми в размер на 347 млн. лв. за доставена електрическа енергия. От своя страна ерепетата заявяват, че НЕК не им е заплатила сходна сума за това че са изкупували произведената от ВЕИ централи електроенергия. Диловска даде да се разбере, че ликвидната криза в енергетиката няма да се реши дори и трите ерепета да изплатят веднага исканите от тях суми. Експертът допълни , че енергийната система у нас е в голям дефицит - т.е въпреки направените и фактурирани разплащания в нея има огромна финансова дупка. Тази дупка няма как да се запълни ако участниците в енергийната верига включително и потребителите не започнат да спомагат за запълването й.

 

Нови пари в енергетиката могат да влязат от заеми, които Българският енергиен холдинг може да се наложи скоро да вземе, от повишаване на цените за крайните потребители и от оптимизиране на дейностите в електроцентралите.

Според Диловска минималното увеличение на цената на електроенергията от 1 юли би трябвало да бъде поне 7-8%.
 

Ако това не стане, ще бъде застрашена сигурността на доставките, първо в по-малките населени места, а ако фалира и някой голям производител на електроенергия то това може да засегне и големите градове, допълни експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5724 |22.03.2014 В момента: Отчаян мъж опитва да скочи от прозорец на блок във Варна . 1| 5222 |18.03.2014 Млада жена скочи от 12-тия етаж . 56| 6144 |11.03.2014 Рейтингът на Путин скочи след офанзивата в Крим . 8| 5818 |11.03.2014 Евгений Желев: БСП не ни е враг, а опонент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads