Реклама / Ads
1| 15375 |14.10.2022 НОВИНИ

Скочиха лихвите за физически лица в някои банки

.
Източник: Снимката е илюстративна
Ипотечните заеми за физически лица вече са по-скъпи при някои банки. Причината – покачването на основни индекси, с които са обвързани жилищните заеми.

Банките у нас най-често са обвързали цената на кредите със средните лихви по депозитите, с основния лихвен процент или с пазарния индекс EURIBOR. Експертните оценки сочат, че най-скоро лихвите по жилищните заеми ще нараснат при договорите, които са базирани на EURIBOR и при тези с основния лихвен процент.

 

Причината е, че и двата индикатора са на по-високи нива, отколкото са били доскоро. В по-дългосрочен план се очаква да поскъпнат и заемите обвързани с лихвите по депозитите, защото там покачването за момента е минимално.

 

Последните данни на БНБ сочат, че при жилищните кредити в левове, средният лихвен процент се е повишил с 0,02% и достига до 2,49 на сто. А годишният процент на разходите е на нива от 2,76%.

 

Семейството на Красимира Христова има ипотечен заем в евро, който ще изплаща още 10 години. Засега вноската не е увеличена и е над 400 лева месечно. Казва, че не могат да си позволят да плащат по-висока вноска.

 

Според Асоциацията на кредитните консултанти заемите в евро, като този на Красимира, се очаква да поскъпнат по-бързо, защото са обвързани с пазарния индекс EURIBOR:

 

„Заради скока на EURIBOR, при който от началото на годината повишението е сериозно, хората, които имат еврови кредити и тяхната лихва, се определя от EURIBOR тяхната лихва тръгва нагоре“, заяви пред БТВ Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти.

 

При договорите, обвързани с основния лихвен процент, пък лихвите обикновено се променят два пъти в годината. При следващата възможна дата за промяна, потребителите трябва да са готови за оскъпяване, отчитат експертите. Най-много ипотечни заеми у нас са обвързани с лихвите по депозитите:

 

„Най-вероятно от началото на следващата година все повече банки ще започнат да предлагат лихви по депозитите си, което значи този индекс също ще тръгне нагоре и много вероятно втората половина на следващата година, и по тези кредити лихвите да тръгнат нагоре“, допълни Тихомир Тошев.

 

За физически лица една от банките увеличи лихвите за новите си клиенти с 0,11 на сто по ипотечните заеми:

„Има банки, които отлагат нарастването на лихвите. Отлагането може да е за един-два месеца, но рано или късно ще се случи“, отбеляза финансовият анализатор Десислава Николова.

 

За да не растат лихвите, може да се избере заем с фиксирана лихва. В момента офертите за фиксирана лихва за 5 години варират между 2,99 на сто и малко над 3 процента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2758 |12.10.2022 Хампарцумян: Не се очаква шоково вдигане на лихвите по кредитите . 3| 7958 |01.10.2022 Хампарцумян: Лихвите тръгват нагоре, новите кредити ще започнат да поскъпват . 1| 2572 |29.09.2022 Хампарцумян: Може да очакваме лихвите да се повишат с 1-2-3% в следващите 1-2 години . 1| 2569 |18.09.2022 Удар по семейния бюджет: Цените на храните скочиха до 36% през последния месец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads