Реклама / Ads
3| 3501 |17.03.2021 НОВИНИ

Скопие може да се оттегли от Евровизия след скандала с Гарванлиев

.
Македонското радио и телевизия (МРТ) обявиха, че преразглеждат участието си в Евровизия и обсъждат реакциите и критиките към Васил Гарванлиев и видеото към песента Here I Stand.
 

Ръководителят на македонската делегация Мери Попова обяви от името на МРТ, че е създадена вътрешна комисия, която да обсъди участието на Скопие в песенния конкурс в Ротердам през месец май. Взети под внимание ще бъдат всички последвали реакции. 


"Общественият оператор ще вземе под внимание и ангажиментите на РСМ като държава-участник, както и като активен член на EBU. Обществото ще бъде информирано за окончателното ни решение", посочват още от МРТ.


Видеото към клипа на Васил Гарванлиев се превърна в поредната брънка в конфликта между София и Скопие заради историческите въпроси, антибългаризма в западната ни съседка и решението на България за момента да блокира РСМ по пътя й към ЕС. ФрогНюз припомня, че скандалът избухна заради цветовете на българското знаме, които се появяват във видеото към Here I Stand. Първоначално Гарванлиев коментира пред местни медии, че това няма нищо общо с България, а цветовете са вертикални, а не хоризонтални, както е българския трибагреник.


Преди няколко дни бе стартирана и петиция, под която са се подписали над 16 хил. души. В нея се настоява Гарванлиев да не представя Република Северна Македония в Ротердам. 


Последва и реакция от самия изпълнител. Гарванлиев излезе с  официално изявление в социалните мрежи, в което стана той категорично заяви, че в музиката няма място за политика, а напротив - любов, хуманност и енергия. 


“Съжалявам ако някой се е обидил от напълно несъзнателните ми действия. Не се извинявам за това кой съм, но ако съм наранил някого, съжалявам. Без значение кой си, прости ми”, заяви още Гарванлиев. 


По време на изявлението му стана ясно, че самият изпълнител е с български паспорт, а корените му стигат до Петрич.


“Моята баба, майката на татко ми, е родена в село Игралище до Петрич, което ми даде възможност да получа български паспорт, който притежавам вече от 20 години. По закон двойното гражданство в Македония е позволено“, обяви той във изявлението си. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3311 |17.03.2021 Д-р Пенчев: Не можем да спрем вируса с вълшебна пръчка! Положението е сериозно! . 8| 4278 |16.03.2021 Проф. Колозова от Скопие: Ние сме луди и българофоби! . 34| 5957 |16.03.2021 България да произвежда ваксини, да станем една "Велика България" със Скопие и... още бисери от Марешки . 27| 3503 |15.03.2021 Навални: Не знаех, че може да се организира концентрационен лагер на 100 км от Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads