Реклама / Ads
0| 3001 |08.09.2021 НОВИНИ

След спор в парламента: Даряваме 50 000 COVID ваксини на РСМ

.
Източник: БГНЕС
Дарението от 50 хиляди дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер/Бионтех“ за съседна Република Северна Македония предизвика спор в Народното събрание. В крайна сметка то бе окончателно одобрено от депутатите. Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров аргументира стъпката с това, че срокът на годност на въпросните дози изтича, а в България няма достатъчно силен интерес към ваксинацията.
 

„Ние като правителство поехме този ангажимент, вярвайки, че няма Народно събрание, което да не подкрепи, ратифицирайки такъв договор след като изборът е или да унищожим тези ваксини или да ги дарим на друга страна. Ако вие сте против това да бъдат дарявани или продавани тия ваксини, предпочитате да бъдат унищожавани, кажете го ясно, така че и следващото служебно правителство, което и да е то да знае и въобще да не пристъпва към подобен тип процедури“, каза Стойчо Кацаров.

 

„Не знам какви игрички играете, но не е това темата, от която да се вадят политически дивиденти“, обърна се той към депутатите от ГЕРБ-СДС. След неговото изказване този законопроект бе ратифициран и на второ четене.

 

На първо четене беше одобрено и дарение от ваксини на „АстраЗенека“ за Босна и Херцеговина.

 

Спор в пленарната зала предизвика и ратификацията на споразумението с Норвегия. То е за препродажба на 100 хиляди дози от ваксината на компанията „Модерна“ за над 3,7 милиона лева. От ГЕРБ изразиха съмнения в необходимостта от тези сделки:

 

„Като се има предвид, че никой не е виждал договорите, предлагат се по много странен механизъм за ратификация, т.е. по странни членове от Конституцията, които нямат касателство по темата, нещата започват да изглеждат наистина подозрителни“, каза депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

 

Споразумението за препродажба на ваксини на Норвегия беше ратифицирано на първо четене с единодушие, като депутатите от ГЕРБ не участваха в гласуването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3182 |08.09.2021 Гърция разследва фалшифицирани сертификати за COVID ваксиниране, издадени в България . 1| 3184 |07.09.2021 34 000 ученици ще останат без интернет връзка по социални причини през следващата учебна година . 5| 8806 |07.09.2021 Адв. Емил Георгиев: Помагам на прокуратурата да си състави следващото съобщение по казуса с 500к

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads