Реклама / Ads
11| 15260 |18.03.2008 НОВИНИ

Следи в аферата с арестувания Иван Иванов водят към „Винпром – Пещера”

.
„Винпром - Пещера” е замесен в скандала с арестувания зам.-шеф на ГДБОП Иванов. Това съобщиха източници на Frognews.bg. Още миналата седмица служители от ДАНС са извършили внезапна проверка в офиси на известната фирма за алкохол.
 
Търсени са фалшиви бандероли, за каквито е имало агентурни и оперативни сигнали. Междувременно хора от ръководството на фирмата потърсили помощ от висши партийни и държавни функционери. Известни са връзките на собствениците на „Винпром – Пещера” с хора от властта поради спонсорирането на техни мероприятия и кампании.

Били засечени връзки на производителите от Пещера и митичния Б. Г., краля на марковия алкохол. Именно към него водели следите, уличаващи Иван Иванов във връзки със сенчестия бизнес. Тези отношения датирали отдавна, още когато Иванов работил в Кюстендил, а след това и в Икономическа полиция. От Кюстендил, по странно стечение на обстоятелствата, започва и кариерата на директора на ГДБОП Кирил Георгиев.

„Няма какво да коментирам. Всеки да си носи отговорността”, бе лаконичен главният секретар на МВР Валентин Петров, след срещата си с главния прокурор Борис Велчев. Двамата обсъждали създалата се ситуация с разнасяните из София справка и записи на разговори чрез СРС. Ккато Frognews.bg написа по-рано, неизвестен мъж е предал плик, съдържащ въпросните мистериозни документи и диск на охраната в прокуратурата. Миналата седмица депутатът от ДСБ Атанас Атанасов заяви, че е получил по пощата същите материали. По-късно той отиде при главния прокурор Борис Велчев и му предаде пратката.

Любители на статистиката припомнят, че през лятото на 2007 г. агенция „Митници” съобщи в доклад до премиера Станишев, че броят на продадените бандероли за спиртни напитки е спаднал с около 80% през последните две години. От своя страна приходите от акцизи върху етиловия алкохол са намалели с около 17% само за половин година. Обясненията са две: или българският народ е намалил рязко пиенето на твърд алкохол, или българските производители на спиртни напитки укриват все по-голяма част от продажбите си. По този начин държавата е загубила около 170 млн. лв. Най-голям дял на пазара за бутилиран твърд алкохол имала именно фирмата „Винпром – Пещера”.

По-късно днес са проведени разговори с премиера Сергей Станишев дали МВР и прокуратурата да уведомят Европейската служба за борба с данъчните измами OLAF.

Ръководството на МВР трябва да поеме цялата отговорност за случващото се. Няма никакво съмнение, че и министър Петков, и главният секретар Валентин Петров са знаели за тези разработки от месеци, категоричен е Цвятко Цветков, експерт по вътрешната сигурност на „Позитано” 20. Според него дори предишният гл. секретар Илия Илиев да е задържал за известно време информацията, това е било само временно. Това са сериозни неща и прокуратурата трябва честно да си свърши работата, защото обществото трудно ще понесе замацване на истината, категоричен е Цветков. Особено когато става дума за фирма като „Винпром – Пещера”, нещата трябва да са ясни, за да се избегнат инсинуации.

Ако поеме удара и се съгласи да бъде жертван Иван Иванов ще бъде възмезден. На него му била обещана подкрепа, каквато бе оказана на Жоро Стоицев от Пазарджик, след провала с разследването на убийството на сестрите Белнейски. Той първо бе освободен от поста, а след като шумът около провала утихна, той бе назначен за зам.-шеф на Дирекцията за оперативно издирване (ДОИ). По подобен начин било помогнато и на ген. Богомил Янев, който след като подаде оставка заради скандалното убийство на Чората, бе  назначен за шеф по сигурността на Булгартабак. Това твърдят депутати, но признават, че нямат доказателства.

От СДС поискаха оставката на министър Румен Петков заради скандала с Иван Иванов. От поста трябвало да бъде освободен и главният секретар Валентин Петров. За същото от "Атака" и  ДСБ. Шефът на парламентарната група на сините Йордан Бакалов обаче е сигурен, че „тази европейска практика няма почва у нас”и Петков и Петров ще останат да управляват МВР, макар и да нямат морално право в създалата се обстановка.

Валентин Петров е покровителствал Иван Иванов и не само е знаел, но е и участвал в създаването на "чадър" за съмнителни бизнесмени, заяви ексшефът на НСБОП Ваньо Танов по БНР.  

Съпартийци на шефа на МВР в БСП от своя страна заподозират начало на война на интереси и лобита в пазара на алкохол. Според тях е възможно голям производител на спиртни напитки от Източна България да атакува конкуренцията от Пещера и трафика на контрабандно пиене. Сблъсъкът бил между две от най-силните крила в БСП, които отдавна били омешани в бизнеса с алкохол.

 

Иван Иванов признал връзки с мафията, има запис и за „големия шеф"

Арестуваха зам.-директорът на ГДБОП Иван Иванов. Това обявиха от Софийската военна прокуратура. МВР потвърди, а министър Румен Петков допълни, че Иванов е отстранен от работа до изясняване на случая. Задържането е по повод възложената от прокуратурата проверка на ДАНС във връзка с получена информация за извършени от Иван Иванов нарушения и установени достатъчно данни за образуване на досъдебно производство. Скандалът стартира депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, който миналата седмица обяви, че е предал на главния прокурор Борис Велчев справка с данни и запис, от които става ясно, че шефове от МВР покровителстват лица от сивата икономика. Отговорът не закъсня и Иванов е в ареста за 72 часа. 

Това е официалната информация. Frognews.bg  се добра до сензационни и мистериозни подробности около ареста на зам.-шефа на ГДБОП. Тази сутрин неизвестен мъж се приближил до полицая, охраняващ военна прокуратура и му връчил плик без подател и адрес. В пакета се оказали справка за действията на Иванов с мафиоти, както и диск със запис на разговори. Веднага магистратите, които се запознали със съдържанието, се обадили на главния прокурор Борис Велчев. Той им разпоредил да разпитат Иванов. Неочаквано за всички зам.-директорът не отрекъл участието си и направил пълни самопризнания, твърди източникът на Frognews.bg. Отказал да назове единствено лицето, което се крие зад определението „големият шеф". В разговорите, записани със СРС, той многократно използвал това понятие, като по този начин ставало ясно, че има човек над него, който не само бил наясно какво се случва, но давал и указания, как да се действа. Така че големият въпрос е кой е „големият шеф" и дали става дума за висш ръководител от системата на МВР.

Установен бил и босът на алкохолната контрабанда, с който имал връзка Иванов. Според запознати става дума за човек в Южна България, в района около Петрич и Кулата. Освен организирането на трафик, той ръководел и производство на маркови напитки менте, които се продавали в хотели по Черноморието, зимни курорти и с елитни столични заведения.

ДСБ поиска оставката на вътрешния министър Румен Петков и главния секретар на МВР главен комисар Валентин Петров.

Междувременно Петров е бил малко преди обед на разговор на „четири очи" с главния прокурор Велчев, твърдят наши източници.

Отдавна трябваше да стане това, което се случва в момента. Не очаквайте оставки, обратното - очаквайте хвалби от страна на Румен Петков как МВР се бори с корупцията вътре в самата система. „Успех" е ареста на Иванов, а каква е тогава връзката на Иванов и „големия шеф" с мафията? Това заяви пред Frognews.bg депутатът Йордан Бакалов, член на Комисията по вътрешен ред и сигурност в парламента. Според него Зам.-шефът на ГДБОП не би могъл да действа сам, защото няма как да осигури трасе за контрабандата без висше покровителство. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4772 |18.03.2008 Подобряват електрозахранването по Южното Черноморие . 4| 4886 |18.03.2008 Арестуваха заместник-директора на ГДБОП заради тежки нарушения . 0| 4922 |18.03.2008 Задържаха заместник-директора на ГДБОП заради тежки нарушения . 0| 4575 |18.03.2008 Задържаха заместник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads