Реклама / Ads
0| 3535 |03.12.2018 НОВИНИ

Следят с гривни затворници и арестанти

.
Затворници и арестанти ще се следят с гривни. Системата за електронно наблюдение представлява съвремен и ефективен метод, посредством който да бъдат следени правонарушителите. Това е система, която ще осигурява по-добра защита на обществото.
 

Това заяви пред журналисти началникът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" гл. ком. Васил Миладинов във връзка с проекта за внедряване на система за електронно наблюдение на правонарушители, предаде Novini.bg.

,,Електронната система предоставя незабавна информация и подпомага органите на МВР при разследване на престъпления и която редуцира криминалната заразеност, тъй като нарушителят е под наблюдение за определен период от време. Не е изключено дори системата да подпомогне лицето да се откаже от лошите си навици'', допълни още Миладинов.

 

По време на пресконференцията бе съобщещо, че общата стойност на проекта е над 1 милион и 300 хиляди лева, като в цената е включен комплект от 200 гривни за персонална идентификация, които са с вграден GPS. Пред медиите бе разяснено още, че електронната система за наблюдение ще обхваща три типа лица - лишени от свобода, лица с наложени пробационни мерки и лица с наложена мярка за неотклонение домашен арест. 

 

,,Нашият стремеж ще бъде в следващите години малко по малко да запълваме този капацитет от 2000 бройки. Според нашите изчисления 2000 проследяващи гривни са напълно достатъчни за България“, разкри заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

Той призна, че му е трудно да отговори защо тази идея се реализира чак сега при положение, че за подобно нещо се говори от години.

 

„Когато актуалното политическо ръководство на Министерството на правосъдието беше назначено през 2017 г., една от задачите, които постави министърът, беше да се задейства този проект по електронното наблюдение и ние започнахме работа по него още през юли 2017 г. Обществените поръчки се случиха сравнително бързо и към настоящия момент вече имаме реализация на проекта“, коментира зам.-министърът. Проданов поясни, че тези устройства ще започнат да се използват в рамките на няколко месеца.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4370 |27.06.2018 Валентин Радев се оправдава за стрелбите и избягалите затворници . 3| 4382 |22.06.2018 Никой не пази пуснатите да работят затворници . 0| 5305 |08.06.2018 Младежът, в чийто дом били затворниците: Никъде не излизаме от страх . 0| 4848 |08.06.2018 Местят непълнолетните затворници от Бойчиновци във Враца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads